Tarta cu mere si crema cu vin

Tarta cu mere si crema de vin este delicioasa! Aluatul fraged de tarta se topeste in gura, iar crema de vanilie cu vin este un deliciu! Puteti jongla cu ingredientele, sa mai adaugat nuca prajita de exemplu.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat de tarta:
  • 180 grame faina alba
  • jumatate de lingurita (rasa) praf de copt
  • 90 de grame zahar
  • un pachet de zahar vanilat
  • un ou
  • 90 de grame unt sau margarina (eu am pus unt cu numai 40% grasime).
  •  
  • Umplutura:
  • 500 grame mere
  • un pachet de budinca de vanilie (praf!)
  • 150 de grame zahar
  • 375 ml (trei optimi de litru
  • specifica in carte) vin alb.
  •  
  • Pentru decor (cine vrea)
  • dar merge si simpla:
  • 250 ml smintina de frisca (eu am folosit frisca la spray)
  • jumatate de lingura cacao si ciocolata (fisii
  • bucati).

Mod de preparare

Am amestecat faina cu praful de copt, apoi cu zaharul, oul si untul (topit); in plus am pus si un praf de scortisoara. Daca se lipeste aluatul de mina, dam aluatul la rece. La mine a fost cazul; a rezultat un amestec destul de moale, asa ca si am mai adaugat un praf de faina, apoi l-am dat la frigider.

Am pregatit merele (spalate, curatate de casuta de seminte si taiate in bucati) si am uns vasul cu putin unt (nu cred ca trebuia, am pus-o de la mine! ).

Presaram faina pe blatul de lucru si intindem aluatul, intii pe peretii formei - doua treimi de aluat, cu restul se face o 'banda' cu lata de 3 cm, de pus pe peretii vasului (eu insa am pus in vasul de yena 'o foaie' rotunda si am taiat pe margine).

Peste aluatul din forma am pus merele taiate bucati (puteti sa le curatati si taiati dupa ce intindeti aluatul,la mine si-au schimbat putin culoarea; evitam asta daca le stropeam cu putina zeama de lamiie).

Crema de pus peste mere:

Praful de budinca de vanilie si zaharul se pun pe foc intr-o oala, pe foc mijlociu, si se adauga vin cite putin, amestecind... dupa ce turnam tot vinul, lasam sa dea in clocot si gata! Acest amestec (care arata asa...translucid, si are o savoare deosebita) se toarna peste mere si asta-i tot!

Se coace 40 de minute la 180 de grade pentru cuptoarele obisnuite si 160 de grade la cele ventilate, pentru cele cu gaz- la 2-3.

Tarta cu mere se lasa o ora in forma sa se raceasca.

Observatie. Cind e scoasa din cuptor, tarta are umplutura foarte putin moale (daca o misti se misca putin, dar ca o racitura bine inchegata!). Se lasa o ora in vasul cu pricina si se intareste, iar dupa ce sta la frigider citeva ore arata in sectiune ca in primele poze postate aici. Cine face prajitura pentru copii poate inlocui vinul cu suc de mere, se specifica in carte, numai ca in acest caz la umplutura va folosi numai 50 de grame de zahar, in loc de 150 cit prevede reteta initial.

Reteta Tarta de mere si crema de vin a fost propusa de Gabriela Carmen pe forum culinar.ro


Serviti tarta cu mere si crema de vin dupa ce s-a racit.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Reteta de tarta cu crema de vanilie banane si frisca

Tarta cu crema de vanilie banane si frisca – un deliciu pentru iubitorii de tarte. O combinatie pefecta, texturi si...

Reteta de tarta cu crema de vanilie banane si frisca
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca