Tarta cu capsuni si sos de caramel cu crema de whisky

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum – setati atasamentul pentru

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • faina de cozonac - 200 g
  • unt la temperatura camerei - 100 g
  • ou - 1 buc
  • zahar - 2 linguri
  • sare - 1 varf de cutit
  • Pentru compozitie:
  • capsuni - 1 kg
  • Gellfix - 1 pliculet
  • cardamon boabe - 34 buc
  • scortisoara - 2 batoane
  • anason - 2 stelute
  • zahar gelifiant - 23 linguri
  • cidru - 200 ml
  • Pentru caramel:
  • zahar - 150 g
  • scortisoara macinata - 1 lingurita
  • smantana de gatit - 200 ml
  • unt - 50 g
  • crema de whisky - 50 ml

Mod de preparare

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum – setati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica;
• adaugati zaharul, sarea si treptat, faina
• cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact
• infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora
• taiati capsunile in 4
• adaugati cidrul intr-o craticioara, pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason, batoanele de scortisoara si semintele de cardamon
• cand s-a redus cca 3 sferturi, adaugati si capsunile si micsorati focul
• adaugati zaharul gelifiant si plicul de Gellfix
• amestecati pana se dizolva bine si luati de pe foc – lasati sa se raceasca
• intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta
• puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea
• introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare
• gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor
• turnati compozitia de capsuni in acesta si lasati-l la frigider pana se incheaga
• adaugati zaharul, untul, smantana, scortisoara si crema de whisky intr-o tigaie si amestecati usor timp de cateva minute, pana se caramelizeaza zaharul, iar toate ingredientele se vor fi amestecat intr-un sos uniform
• lasati sosul sa se raceasca putin, cat puteti sa-l luati pe o spatula si sa-l intindeti pe deasupra tartei
• lasati tarta inca o ora in frigider si serviti dupa.

Pofta buna!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftele cu ton

Dragii mei, vin cu o reteta pentru voi absolut deliciosa, din peste, potrivita si pentru cei care tin post. Incerc sa mai...

Chiftele cu ton
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca