Dobos in stil italian

Reteta de Dobos in stil italian este o reteta deosebita de prajitura de casa. Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in t

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • BLAT DE CAFEA:
  • 300g unt
  • 250g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2 linguri cafea solubila
  • 6 oua
  • 300g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 linguri rom sau brandy
  • un praf de sare
  • PANNA COTTA:
  • 750ml frisca lichida
  • 1 baton vanilie
  • 50g zahar
  • coaja rasa a 1/2 de lamaie
  • 9 foi de gelatina (12g de agar-agar)

Mod de preparare

Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in trei etape dupa cum urmeaza:

1. BLAT DE CAFEA

Untul se taie bucatele si se mixeaza pana la o consistenta spumoasa. Moment in care se adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi cafeaua solubila. Se adauga pe rand ouale, dupa fiecare ou se bate aproximativ 1/2minuit. Se adauga faina si praful de copt. Compozitia rezultata se imparte in 5 parti egale si se coace in forma tapetata cu hartie de copt in cuptorul incins la 160°C timp de 12-15minute (in functie de cuptor). Eu am copt in tava dreptunghiulara si apoi am decupat blaturile rotunde Blatul nu trebuie sa aiba mai mult de 0.5-1cm inaltime. Eu am mai facut jumatate de compozitie pt ca voiam sa fie tortul mai inalt si-mi trebuia si "material" pentru capitonarea peretilor formei de tort.

2.PANNA COTTA

Intr-o craticioara puneti frisca lichida si batonul despicat pe lung. Adaugati coaja de lamaie si zaharul (daca folositi frisca indulcita nu mai adaugati zaharul, va iesi prea dulce). Puneti frisca pe foc si fierbeti 12-15minute dupa care dati-o deoparte si strecurati-o, cat este inca fierbinte adaugati-i gelatina inmuiata in prealabil apa rece. Apoi dati la frigider sa se inchege.

3. ASAMBLAREA TORTULUI Faceti un caffè coretto (adica cafea indulcita) la care adaugati o lingurita - doua de brandy). Acesta va fi siropul cu care veti insiropa blaturile. Puneti in forma(18cm) de tort pregatita cu folie transparenta primul blat. Imbracati si peretii formei si insiropati din belsug. Puneti deasupra blatului doua-trei linguri de panna cotta. Procedati in acest fel blat-panna cotta, blat-panna cotta pana sus. Daca doriti un tort in forma de 18cm mai inaltut atunci e musai sa faceti panna cotta mai multa, mariti cantitatea la 1 l.


Introduceti tortul Dobos in stil italian la frigider peste noapte, dupa ce il scoateti din frigider ungeti cu unt si decorati cum va place.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Pizza cu ceapa verde

Partea a doua,ca doar nu faceam doar o pizza.....

Pizza cu ceapa verde
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii