Tort cu ciocolata si crema de portocale

Pentru blat am folosit gem de gutui, zmeura si magiun de prune mai acrisor. Amestecam toate ingredientele cu telul (mai putin faina) dupa care o incor

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat :
  • 3 oua mari
  • ½ cana ulei
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt stins cu putina zeama de lamaie
  • Esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • 1 borcan de 400 g gem
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • Suc de ananas pentru insiropat
  • Crema de portocale :
  • 4 galbenusuri
  • 7 linguri potrivite de zahar
  • 150 ml zeama de portocale
  • Esenta de portocale
  • Crema de ciocolata :
  • 200 g ciocolata (amaruie si cu lapte)
  • 200 ml frisca lichida
  • Cateva linguri de cognac
  • Glazura :
  • 120 g ciocolata cu lapte
  • 60 g ciocolata amaruie
  • 180 ml frisca lichida
  • Decor :
  • Portocale
  • ciocolata
  • coaja de portocale

Mod de preparare

Pentru blat am folosit gem de gutui, zmeura si magiun de prune mai acrisor. Amestecam toate ingredientele cu telul (mai putin faina) dupa care o incorporam treptat si pe aceasta. Se bat albusurile cu un praf de sare si cateva picaturi de otet pret de 1 minut la viteza mica apoi 2 minute la viteza medie si in final inca 2 minute la viteza maxima. Le adaugam si pe acestea la compozitia de blat si amestecam usor de jos in sus. Coacem la cuptorul incins pentru 30-40 minute. Taiem blatul in 3 si insiropam cu suc din compot.

Crema de portocale :

Punem pe baie de aburi galbenusurile impreuna cu zaharul si amestecam continuu pana se dizolva cristalele. ( apa din baie nu trebuie sa fiarba) Se adauga apoi zeama de portocale, esenta si se amesteca aproximativ 10 minute pana la ingrosare. Crema va fi de consistenta unei budinci sau chiar mai groasa. Se lasa pe masa pana la racire cand se va introduce la frigider.

Ganache de ciocolata :

Punem smantana impreuna cu cognacul si ciocolata bucatele intr-o cratita de teflon la foc foarte mic. Amestecam pana la dizolvarea ciocolatei. Lasam sa se raceasca dupa care punem ½ din cantitatea de crema la frigider. Dupa ce s-a racit bine se amesteca cele doua creme (cea de la frigider cu cea de la temperatura camerei ) pana iese o crema fina.

Montare blat :

Asezam primul blat insiropat pe un grilaj, ungem blatul cu crema de ciocolata, asezam al doilea blat, punem crema de portocale si deasupra ultimul blat.

Glazura :

Topim ciocolata in smantana pe foc mic dupa care o turnam cu miscari circulare in centrul tortului lasand sa se prelinga si pe margini. Daca nu se scurge complet ne putem folosi de o spatula cu care sa intindem crema peste tot.


Se lasa pe masa pana la racire cand se introduce in frigider. Se orneaza dupa preferinta.

Alte retete recomandate:

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Salata hawaiana

Am vazut-o pe un site cu reţete de vară şi am încercat-o din curiozitate! Verdict final: deosebit de bună!!!

Salata hawaiana
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca