Tort cu jeleu de pepene galben

Tortul cu jeleu de pepene galben este usor de pregatit si foarte aromat, perfect pentru un desert racoritor in zilele calde.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blaturi:
  • 14 oua mici
  • 14 linguri de zahar
  • 14 linguri de faina
  • esenta de vanilie
  • coaja de lamaie razuita
  •  
  • Jeleu de pepene galben:
  • 1 pepene galben
  • 80g zahar
  • esenta de vanilie
  • 1 cutine 250ml frisca lichida

Mod de preparare

Blaturi:

Se bat albusurile cu zaharul, bine de tot. Se adauga galbenusurile si coaja de lamaie impreuna cu esenta, se omogenizeaza cu grija. Apoi se adauga si faina, amestecand usor de jos in sus. Este esential acest pas deoarece blatul nu are praf de copt sau alt agent de crestere, iar albusurile trebuie sa-si pastreze aerul inglobat pentru reusita unui blat pfuos.  Se niveleaza intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt. Inainte sa bagati blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade scuturati-o de cateva ori, lovind-o de blatul din bucatarie, ca sa iasa bulele de aer la suprafata - astfel blatul va creste uniform. In functie de marimea tavii veti obtine un blat mai inalt sau mai subtire, tot in functie de asta variaza si timpul de coacere, in cazul meu a fost 45 de minute. Oricum, nu-l scoateti din cuptor pana nu trece testul cu scobitoarea. Il lasati sa se raceasca dupa ce s-a copt si apoi il decupati.

 

Jeleul de pepene:

O parte din pepene l-am taiat cubulete si cealalta parte l-a taiat robotzelul, transformandu-l intr-un piure. Se pune la foc mic sa dea cateva clocote.

Compozitia astfel obtinuta se lasa la racit, iar apoi se imparte in doua parti egale.
O parte se amesteca cu jumate de pachet de gelatina care a fost pregatita conform instructiunilor de pe plic (acum folosim doar jumate de plic).
Aceasta parte de jeleu se toarna peste blat, apoi peste, se pune marginea aceasta de blat:

iar apoi frisca batuta deasupra.

Acum e momentul sa ne ocupam de cealalta parte de jeleu; tot asa ca mai sus (amestecat cu gelatina ramasa)...
Jeleul il turnam peste frisca, sa acopere bine toata suprafata. Punem cealalta parte de blat si gata! Il dam la rece (eu l-am lasat pana a doua zi dimineata).

Se orneaza dupa plac si pricepere.

Reteta de tort cu jeleu de pepene galben a fost propusa de Mudjahista pe forum culinar.


Serviti tortul cu jeleu de pepene galben in zilele toride de vara. Este un dulce aromat si racoritor.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de salau

  Daca este salau proaspat, putem sa punem si de o ciorba buna !!! Pentru aceasta aceasta ciorba, m-am inspirat din...

Ciorba de salau
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca