Tort de ciocolata

Tortul de ciocolata, cu crema fina si blat pufos, usor insiropat, aromat cu portocala, este perfect pentru orice eveniment special sau pentru a-ti potoli poftele dulci!

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 200 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 50 gr cacao
  • un praf de sare
  • o lingurita vanilie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • Crema ganache:
  • 800 gr ciocolata
  • 800 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr unt moale
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite esenta de cafea
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Mod de preparare

Prepara mai intai ganache-ul de ciocolata, pentru ca trebuie lasat apoi la frigider! Pune smantana intr-o craticioara si incalzeste-o pe foc pana atinge punctul de fierbere. Da craticioara deoparte si adauga ciocolata rupta. Las-o sa se topeasca pentru cateva minute, apoi omogenizeaza bine cu un tel. Adauga untul, mai amesteca putin si lasa crema sa se raceasca. Pune-o la frigider pana pregatesti blatul.



Separa ouale si mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul pana obtii o bezea lucioasa. Pune deasupra galbenusurile si incorporeaza usor cu o spatula. Amesteca faina cu cacaua si cerne-le treptat deasupra, amestecand de jos in sus, pana aluatul devine omogen. La final adauga vanilia si coaja de portocala.



Tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm si rastoarna compozitia . Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Fa testul cu scobitoarea sa vezi daca este gata. Scoate-l din cuptor si rastoarna-l pe un prosop peste care ai pus o hartie de copt si lasa-l la racit. Pregateste apoi siropul: pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l pe foc mic sa se caramelizeze. Adauga apoi apa si lasa-l sa se dizolve bine. Cand s-a racit, adauga esenta de cafea si coniacul.



Urmeaza asamblarea tortului. Scoate crema din frigider si bate-o cu mixerul la viteza mare 2-3 minute, pana devine pufoasa si aerata. Taie blatul in 3 parti egale, asaza primul blat pe un platou si insiropeaza-l. Pune o treime din crema, apoi al doilea blat, insiropeaza-l usor, pune iar crema si apoi ultimul blat. Insiropeaza-l si pe acesta si imbraca tortul cu crema ramasa. Decoreaza-l dupa plac si lasa-l apoi la frigider cateva ore inainte sa il tai. Tortul meu de ciocolata a iesit minunat! Te provoc sa incerci si tu reteta mea, meriti un rasfat dulce.

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!