File de vita infasurat in prosciutto, hribi si plante aromatice

Preincalziti cuptorul si incingeti o tava pentru copt de marimea adecvata la 230°C (treapta 8 la cel pe gaz). Asigurati-va ca nu au ramas spatii g

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 12-18 felii de prosciutto sau sunca de Parma
  • 3 catei de usturoi
  • decojiti
  • 1 mana buna de hribi uscati
  • inmuiati in circa 285 ml de apa clocotita
  • 3 bucati bune de unt
  • sucul de la 1 lamaie
  • sare de mare si piper negru proaspat macinat
  • 900 g file de vita (preferabil muschiul intreg
  • decupat din partea de mijloc a spinarii)
  • 1 mana buna de rozmarin si cimbru proaspat
  • cu frunzele tocate
  • 2 pahare de vin rosu

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul si incingeti o tava pentru copt de marimea adecvata la 230°C (treapta 8 la cel pe gaz). Asigurati-va ca nu au ramas spatii goale intre feliile de prosciutto intinse pe hartia cerata. Tocati 1 catel de usturoi si caliti-l impreuna cu hribii, timp de 1 minut, intr-o bucata de unt. Apoi adaugati jumatate din apa in care ati inmuiat ciupercile (asigurati-va ca nu contine urme de nisip). Fierbeti la foc mic circa 5 minute, inainte de a stoarce deasupra o lamaie, de a adauga celelalte 2 bucati de unt si de a condimenta. Asezati ciupercile deasupra a jumatate din cantitatea de prosciutto. Condimentati fileul de vita si dati-l prin verdeturile tocate. Intindeti-l peste ciuperci, apoi rulati toate straturile suprapuse, incet-incet. Odata ce carneaeste integral rulata, indepartati hartia aflata dedesubt si trageti de capetele feliilor de prosciutto, pentru a-i da fermitate ruloului. Tineti totul strans, legand cu 4 bucati de sfoara. Bucatarii au o anumita tehnica de a lega muschiul, dar puteti sa-l prindeti oricum, atata vreme cat legaturile mentin ingredientele la un loc.

Puneti fileul in tava incinsa, impreuna cu ceilalti 2 catei de usturoi, si gatiti-l 25-30 de minute (in sange), 40 de minute (mediu patruns), 50 de minute (bine facut) sau 60 de minute (carbonizat). Atunci cand s-a scurs jumatate din timpul de coacere, turnati si vinul in tava pentru copt. Dupa ce carnea s-a facut, scoateti-o pe o farfurie si lasati-o la racit timp de 5 minute. Daca din ea s-a scurs zeama, turnati zeama inapoi in tava. Fierbeti sosul ramas in tava pe aragaz, la foc mic, incluzand si resturile de pe margine. Luati de pe foc si serviti compozitia obtinuta ca pe un sos lichid de vin rosu.

Taiati rulada de carne in bucati cat de groase sau subtiri doriti si serviti-o alaturi de ceva cartofi sau de niste zarzavaturi minunate. Mie imi place sa pastrez o parte din hribii gatiti pentru a-i consuma alaturi de verdeturi.

Alte retete recomandate:

Orez cu ciuperci

Tocanita de vita cu cartofi

Pulpe de pui la cuptor

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Cartofi aurii

Este o reteta de cartofi cu maioneza la cuptor, inspirata de la Andreea-Caroline. Multumesc, Andreea, pentru aceasta reteta!...

Cartofi aurii
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii