Friptura de curcan cu sos de gutui

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca us

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 curcan
  • sare
  • 200 gr costita afumata
  • 1 cana supa
  • 1 kg de gutui
  • 1 ceasca de ulei
  • 2 linguri de zahar
  • 500 gr de rosii
  • piper boabe
  • 1 pahar de vin alb

Mod de preparare

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca usor cu malai, se spala in mai multe ape reci si se inlatura aripile, capul, gatul si picioarele. Pasarea astfel pregatita se sareaza si se lasa sa stea asa o ora. Se pune apa in tava de friptura, se pun boabe de piper, apoi se asaza pasarea invelita cu fasii subtiri de slanina afumata. Se adauga uleiul, se potriveste focul si se frige pasarea o ora. Se intoarce, se stropeste cu sosul din tava, se sareaza si se continua frigerea. Friptura este gata dupa ce a stat in cuptor cate o ora pentru fiecare kg de carne, la foc potrivit. Se adauga vinul cand sosul a scazut de tot si se lasa pana cand carnea devine rumena.

Separat se pregateste sosul de gutui : se taie felii groase fiecare gutuie, se inlatura semintele, se pun feliile intr-o oala emailata, cu ulei, si se lasa sa se inmoaie pe foc mic 20 de minute. Se adauga zaharul, rosiile decojite si taiate felii subtiri si se continua fierberea pana cand sosul devine consistent.

Costita afumata se scoate de pe friptura cand aceasta este gata si se arunca.
Se rastoarna sosul sarat si indulcit, dupa gust, pe un platou, se asaza friptura taiata portii potrivit de mari in mijlocul platoului si se servesc impreuna.

Alte retete care contin carne:

Friptura de pui

Friptura de vita la cuptor

Gratar de porc cu vinete coapte

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa