Friptura de curcan cu sos de gutui

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca us

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 curcan
  • sare
  • 200 gr costita afumata
  • 1 cana supa
  • 1 kg de gutui
  • 1 ceasca de ulei
  • 2 linguri de zahar
  • 500 gr de rosii
  • piper boabe
  • 1 pahar de vin alb

Mod de preparare

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca usor cu malai, se spala in mai multe ape reci si se inlatura aripile, capul, gatul si picioarele. Pasarea astfel pregatita se sareaza si se lasa sa stea asa o ora. Se pune apa in tava de friptura, se pun boabe de piper, apoi se asaza pasarea invelita cu fasii subtiri de slanina afumata. Se adauga uleiul, se potriveste focul si se frige pasarea o ora. Se intoarce, se stropeste cu sosul din tava, se sareaza si se continua frigerea. Friptura este gata dupa ce a stat in cuptor cate o ora pentru fiecare kg de carne, la foc potrivit. Se adauga vinul cand sosul a scazut de tot si se lasa pana cand carnea devine rumena.

Separat se pregateste sosul de gutui : se taie felii groase fiecare gutuie, se inlatura semintele, se pun feliile intr-o oala emailata, cu ulei, si se lasa sa se inmoaie pe foc mic 20 de minute. Se adauga zaharul, rosiile decojite si taiate felii subtiri si se continua fierberea pana cand sosul devine consistent.

Costita afumata se scoate de pe friptura cand aceasta este gata si se arunca.
Se rastoarna sosul sarat si indulcit, dupa gust, pe un platou, se asaza friptura taiata portii potrivit de mari in mijlocul platoului si se servesc impreuna.

Alte retete care contin carne:

Friptura de pui

Friptura de vita la cuptor

Gratar de porc cu vinete coapte

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Supa crema de dovleac placintar

Supa crema de dovleac placintar
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca