Rata la cuptor (cu morcovi caramelizati in miere)

1. Cepele,morcovii,cateii de ustroi ,se curata de coaja se spala si se taie mai mare/grob in bucati/felii. 2. Se pun intr-un vas termorezistent (la

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 Rata
  • 2 Cepe marisoare
  • 2-3 morcovi marisori
  • 2-3 catei de ustroi
  • 5-6 frunze de salvie
  • 6-8 frunze basilikum
  • 1 crenguta mica de rosmarin
  • sare
  • piper
  • un praf de boia/chili macinat fin
  • 1 cana apa
  • vin alb acrisor-dulce

Mod de preparare

1. Cepele,morcovii,cateii de ustroi ,se curata de coaja se spala si se taie mai mare/grob in bucati/felii.

2. Se pun intr-un vas termorezistent (la care aveti si capac).Frunzele de salvie, cele de basilikum si crenguta de rosmarin, se spala si se pun peste legume.

3. Rata se spala bine si se lasa intreaga.

4. Se condimenteaza ,pe toate partile cu sare,piper si praful de boia/chilli si se aseaza peste legume. Se toarna o cana de apa ,se acopera cu capacul si se da la cuptor la 200- 230 gr.C cam 60-90 minute(aici depinde de vas si de cuptor si de rata).

5. Intre timp se si intoarce. Dupa acest timp,o mai lasati 30-40 minute la cuptor fara capac ,dar mai reduceti ceva din temperatura, cam 200 gr.C. Inainte cu 20 minute de a scoate rata din cuptor, am pus vinul.

6. Morcovii caramelizati:

Am scos morcovii de sub rata si i-am pus intr-o tigaie, in care am pus 2 linguri de miere si i-am lasat 10 minute la caramelizat, la foc moderat.


Rata se serveste cu morcovii caramelizati si cartofi pure.

Pofta buna!

Reteta Rata la cuptor a fost propusa de MAYA pe forum culinar.ro

Alte retete cu carne de rata gasiti aici:

Pulpe de rata in sos de vin rosu,

Rata lacuita,

Rata salbatica in sos de fructe

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...