Langos cu cartofi

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 gr faina
  • 110 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 10 gr drojdie
  • 200 gr cartofi
  • ulei
  • sare
  • 1 catel usturoi
  • 30 gr smantana
  • 50 gr telemea

Mod de preparare

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc cald sa dospeasca.

Peste aproximativ ¾ ora, firbem 200 grame cartofi si ii zdrobim.

Cand drojdia a a crescut, adaugam cartofii calduti inca, 250 grame faina. 1 lingurita sare, 150 ml apa calduta si framantam un aluat moale.

Daca este prea tare, mai punem putina apa, pentru a fi moale si usor de intins. Atat se framanta, pana se desprinde de pe peretii vasului.

Apoi presaram putina faina deasupra si, acoperind cu un servet curat, mai lasam inca o ora sa creasca, intr-un loc caldut.

Dupa ce aluatul cu basici a crescut de trei ori cat a fost initial, fara a-l mai framanta, cu mana umeda sau cu o lingura inmuiata in apa, rupem din aluat bucati de marimea unui ou si facem din ele bile pe care le punem pe scandura de aluat, umezita ( nu apasam aluatul, pentru a nu-si pierde gustul deosebit de dospit).

Bucatile de aluat le asezam cat mai departe una de alta, pentru a nu se lipi. Mai lasam asa bucatile pe scandura inca un sfert de ora, apoi cu mana umeda facem discuri de marimea podului palmei.

Langosii se prajesc intr-o tigaie mare, smaltuita, in care am pus sa se infierbante un nivel de minim 1,5 cm ulei pe ambele parti, pana devin aurii.

Langosii scosi din ulei, nu ii asezam unii peste altii, pentru ca se preseaza, ci ii asezam unul langa celalalt, in picioare, sprijiniti unul de altul, pe un gratar.

Cel mai potrivit pentru acest lucru, este gratarul de la grill, impreuna cu vasul dedesubt, pentru uleiul care se va scurge.

Langosii depozitati astfel, raman crocanti si uleiul de prisos se scurge de pe ei.

Se servesc calzi, unsi cu putin usturoi diluat cu apa si un praf de sare. Se zdrobeste sau se da prin razatoare un catel de usturoi, peste care se toarna 5 ml apa. Este mai gustos daca se unge cu smantana si deasupra se rade putin cascaval sau telemea.
Pofta buna!

Va recomandam si alte retete culinare:

Vinete la cuptor

Omleta cu spanac

Placinta de pui

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Toba de porc

Pentru toti iubitorii de mezeluri de casa: va invit sa salivati :D

Toba de porc
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca