Paella (reteta originala)

Paella, reteta traditionala spaniola, a pornit din regiunea Valencia in varianta retetei originale, raspandindu-se apoi in toata tara. In varianta originala la paella se folosesc creveti, ardei gras, mazare si sofran.

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 300g orez arborio
  • 100g creveti curatati
  • 200g midii
  • 50ml vin alb
  • 2 ardei grasi (unul verde si unul rosu)
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 4lg mazare verde
  • sofran (cateva filamente)
  • 2lg ulei de masline

Mod de preparare

Paella este o mancare tipic spaniola, ce a pornit in varianta originala din regiunea Valenciei. Sunt cunoscute o multime de variatiuni ale acestui preparat culinar, dar reteta originala este cu creveti. Daca ajungeti in Spania si doriti sa serviti paella, este recomandat sa incepeti ori cu cea cu creveti, ori cu cea cu pui, dar niciodata sa nu incercati pentru prima data o paella amestecata cu fructe de mare si carne de pui sau porc.

Puneti sofranul sa se inmoaie in 4 linguri de apa calduta. Spalati bine orezul si scurgeti-l. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie marem adaugati ceapa si ardeii taiati julien. Caliti timp de 5 minute. Adaugati orezul si turnati peste 1l de apa clocotita, puneti sofranul si amestecati. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic pana cand orezul este aproape gata. Amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul tigaii. Mai completati cu apa daca scade prea mult.

Adaugati vinul si crevetii curatati si midiile si lasati sa mai fiarba acoperit inca 5-7 minute. Adaugati mazarea verde (daca este cruda trebuie fiarta putin inainte) si ornati cu verdeata.


Paella se serveste calda.

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...