Somon in crusta aromata, la cuptor

Daca aveti pestele intreg il decapitati, curatati de solzi si inotatoare. Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, c

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 somon de 1
  • 6 kg (sau cum il aveti
  • intreg sau rondele)
  • 1 lamaie (coaja si zeama
  • care va fi folosita 1/2 la prepararea pestelui si 1/2 pt. sos)
  • 5 linguri de pesmet
  • 2 catei de usturoi
  • rozmarin
  • patrunjel
  • menta
  • cateva boabe de coriandru
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • Pt. sos:
  • 4 linguri de iaurt
  • 1 galbenus
  • lamaie si ulei de masline
  • sare si piper

Mod de preparare

Daca aveti pestele intreg il decapitati, curatati de solzi si inotatoare. Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu putin rozmarin, se aseaza intr-un vas si deasupra se stoarce 1/2 de lamaie, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la frigider 1 ora.

Se prepara sosul, amestecand continuu, intr-o craticioara in bain-marie, galbenusul, zeama si coaja de la 1/2 lamaie, iaurtul, 1 lingura de ulei de masline, sare si piper (alb, de preferinta).

Se lasa pe abur, amestecand, doar pana se ingroasa (putin mai gros decat smantana pentru frisca) dupa care se scoate imediat.

Se pregateste amestecul aromat pentru crusta: jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, coriandrul, ierburile aromate, piperul, putin sare si pemetul se dau la blender.

Pestele se scoate din frigider si se tavaleste in acest amestec, presand usor cu palma ca sa adere mai bine la suprafata.

Se aseaza feliile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 20 de minute.
Se serveste cu o garnitura la alegere, eu am preferat paste integrale verzi, cu putin sos si lamaie

Pofta buna!

Reteta Somon in crusta aromata, la cuptor a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete cu somon gasiti aici:

Somon cu lamiie,

Somon cu praz si varza chinezeasca,

File de somon cu salata de bureti

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!