Tocana de ciuperci

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului â

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • trei cepe
  • ciuperci proaspete
  • ciperci de padure uscate
  • ulei
  • patru linguri de smantana
  • o lingura de faina
  • patrunjel verde

Mod de preparare

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului – care-s bune tare in mancaruri, pe post de condiment cu gust de muschi si licheni, cu miros de frunze moarte si seva noua. Datorita lor, poti „pacali” oricand o tocana din champignon de la piata sa semene cu o tocana de hribi, de exemplu. E destul sa pui cateva aschii de hribi uscati la inmuiat in apa calduta. Le lasi acolo cinci-zece minute.intre timp speli repede-repede, cub jet de apa, o caciula de champignon tinere si crude. Repede, pentru ca daca le tii mult sub apa, se ingreuneaza si nu-i bine. Apoi, tai in sferturi ciupercile proaspete. Pe cele mai mici le poti lasa intregi. Tai doua cepe solzisori si faci la fel cu doi catei de usturoi. Pui ceapa, ustuoiul si ciupercile de padure tocate marunt intr-o lingura de ulei, pe foc molcom, pentru zece minute. Amesteci mereu. Adaugi apoi ciupercile proaspete si o ceasca de apa. Pui capacul si astepti zece minute, nu mai mult. Faci pentru tocana o ingrosala mai subtire, adica la patru linguri de smantana pui doar o lingurita de faina in loc sa pui doua linguri, cum ar face cineva care vrea sa tencuiasca un perete cu ingrosala de tocana. Torni apa rece peste ingrosala, cam trei linguri. Pui apoi in ea trei linguri de zeama fierbinte, din oala si amesteci bine. Asta-i o taina care, daca-i folosita, impiedica smantana sa se branzeasca. Dupa ce torni ingrosala peste ciuperci, dai focul si mai mic si lasi mancarea sa bolboroseasca doua-trei minute.


La urma, patrunjel verde, proaspat ori din saramura, ori congelat, e bun oricum. Si paine HapiHap prajita sa ai la indemana, sa ai cu ce intinde-n tocana la urma, dupa ce ai ispravit de mancat ciupercile.

Alte retete recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Carne pentru burger la cuptor in sos de rosii cu cascaval

ceva bun cu multe caloriiiiiiiiiiii :))))

Carne pentru burger la cuptor in sos de rosii cu cascaval
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii