Baguette frantuzesti originale

Apa se pune intr-un bol si se sfarma in ea drojdia. Intr-un alt bol mai mare se pune faina si amestecam in ea cu degetele sarea. Se face o adancitura

Timp pregatire
282 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie
  • 1 lingura de sare
  • 500 ml apa calduta
  • 100 ml ulei de masline
  • jumatate de punga de cocktail de seminte

Mod de preparare

Apa se pune intr-un bol si se sfarma in ea drojdia. Intr-un alt bol mai mare se pune faina si amestecam in ea cu degetele sarea. Se face o adancitura la mijloc si se toarna in ea drojdia dizolvata in apa. Se strange cu degetele aratatoare si la mijloc si se framanta aluatul. Nu trebuie sa ramana faina niciunde, nici la marginea nici pe dosul bolului. Se presara in el 3 pumni de seminte. Semintele nu apartin baguettei originale, dar devine mai gustosa cand semintele transpir din cauza caldurii. Se acopera cu folie de nylon si se acopera cu un prosop de bucatarie. Se dospeste timp de 3 ore. Se incepe prima framantare: se presara cu faina blatul de lemn, inainte sa fie turnata aluatul. Fiindca este o compozitie foarte moale, se pune faina si pe maini din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Esenta acestei framantari este ca prima oara se intinde aluatul, apoi se impatura de mai multe ori ca si aluatul foietajului. Aceste sir de miscari se repeta de 10 ori. Tava sau bolul folosit pentru dospire nu se pune in ghiuveta pentru spalat, ci se unge cu 1-2 linguri de ulei de masline sau floarea soarelui. Aluatul se pune in oala unsa si se odihneste timp de o ora. Cuptorul se incalzeste la 220 de grade. Asemanator primei framnatari pe o suprafata presarata cu faina se lucreza din nou aluatul. Cand nu se mai lipeste de mana se obtine o masa elastica nu prea neteda. Baguette-ul se taie in 4 parti egale sau in 8, daca le dorim taiate. Se intinde fiecare atat de lung cat ne este tava de copt. La cele pe care le dorim taiate se taie deasupra cu un cutit sau cu foarfeca de bucataire. Se coc in tava dotata cu hartie de copt. Prima coacere dureaza 15 minute. Intr-o oala de metal se pune apa si se aseaza in cuptor sub tava. Asta garanteaza ca baguettele sa aiba exterior crocant. Dupa 15 minute se scoate apa si se mai coace inca 7 minute.
Alte retete bucatarie recomandate

Placinta cu mere

Foietaj

Placinta cu spanac de post

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Pernute crocante din mamaliguta

Nu-i asa ca de multe ori va ramane mamaliguta si nu stiti ce sa faceti cu ea? Eu am gasit aceasta reteta la Epurasha si am...

Pernute crocante din mamaliguta
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca