Paine de casa

Painea de casa nu se compara cu cea din comert, in plus bucataria ta se va transforma intr-on brutarie. Mirosul de paine proaspata facuta in casa este inegalabil.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru o paine:
  • 500 g faina de grau
  • 200 ml lapte
  • 50 ml apa
  • 1 ou
  • 60 g unt
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 plic de drojdie uscata
  • seminte de susan
  • mac

Mod de preparare

Punem intr-un bol pliculetul de drojdie uscata si il frecam cu o lingura de zahar pana cand se topeste drojdia, dupa care adaugam 100 ml lapte. Amestecam totul si lasam la dospit 10 minute.
Pentru a pregati aluatul, punem intr-un castron mai mare faina, apa, laptele ramas, untul (usor incalzit in prealabil) si drojdia crescuta. Se amesteca totul si se framanta un aluat elastic. In cazul in care aluatul este prea moale, se mai adauga in ploaie o lingura sau doua de faina.
Aluatul se intinde cu ajutorul sucitorului pe o plansa pudrata cu faina, apoi se ruleaza. Ruloul rezultat se taie in 9 portii, din care una mai mare.
Portiile taiate se rotunjesc cu mana si se aseaza sub forma unei margarete in tava tapetata cu faina. Se lasa la dospit 50 de minute.
Dupa ce aluatul a dospit, se unge cu un ou batut. Se presara peste paine mac si susan. Tava se introduce in cuptorul incins in prealabil. Se coace la foc moderat (170 grade) aproximativ 50 de minute.
Cu 10 minute inainte de a scoate painea din cuptor, se mai unge cu ou inca o odata si crestem temperatura cuptorului, astfel incat coaja sa capete o culoare aurie.
Pentru a verifica daca painea este coapta in interior, putem face testul cu betisorul de frigarui sau scobitoarea.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Painea de casa se serveste ca atare
Este recomandata a se servi calda, imediat dupa preparare, dupa ce se scoate de la cuptor si se lasa putin la racit.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Baigli

Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la  o buna...

Baigli
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii