Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata. Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cru
Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata.
Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cruce in varf si o puneti intr-un vas acoperic cu folie.
Dati maiaua la loc cald sa creasca 40-45 minute.
Cand maiaua e crescuta puneti in vasul in care framantati restul de faina, ouale batute, sarea, zaharul si lapte cat cuprinde sa se formeze un aluat molcut (cam 150-200 ml).
Framantati aluatul cam 5-7 minute si incorporati untul moale.
Cand aluatul a absorbit untul adaugati maiaua rupta bucatele si mai framantati 5 minute.
Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin unt, acoperiti cu folie si lasati la crescut intr-un loc cald 2 1/2 ore.
Scoateti aerul din aluat si impartiti-l in doua bile.
Ungeti ghivecele cu ulei si tapetati-le cu hartie de copt pe care ati mototolit-o in prealabil (in felul asta e mai maleabila si-i puteti da ce forma vreti. Tapetati cu hartie pana sus, la baza ghiveciului.
Puneti aluatul in forme(aluatul trebuie sa ocupe 2/3 din spatiu),acoperiti-le si lasati sa creasca pana aluatul ajunge la buza formei.
Ungeti cu galbenus batut cu lapte si presarati eventual susan/mac/chimen).Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 45 minute. Daca aveti cuptor electric si partea superioara incepe sa se rumeneasca prea tare, setati cuptorul sa de-a caldura doar de jos (fara griller).
Pofta buna!
Reteta Paine in ghiveci a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro
Alte retete de paine gasiti aici:
Paine siciliana,
Paine rustica cu cartofi,
Paine cu mere
Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la o buna...
BaigliIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.