Estonian Kringel

Pentru Estonian Kringel puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti.

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
  • pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara

Mod de preparare

Pentru Estonian Kringel puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.

Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat de cozonac. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute - sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.

Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.

Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. uniti capetele sub forma de colacel.

Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati Estonian Kringel in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.

Rezultatul...e mirific ....si de bun si de frumos. Mersi Ana Maria Ciolacu

Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-Albinutza.


Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba cu perisoare de pui , smantana si kapia

 Am in ,, palmares''  diferite ciorbe de perisoare , cu aceasta 14!!! De data aceasta diferenta este data de ardeii...

Ciorba cu perisoare de pui , smantana si kapia
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca