Azima

Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, und

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • sare
  • cata credeti de cuviinta
  • apa
  • cat primeste pentru un aluat bine framantat

Mod de preparare

Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, unde se lasa pana prind coaja.

Sfat!

Azima se face din faina de orz. Se face si din faina de grau, macinata mai marisor, din faina de sacara ori din faina de grau amestecata cu cea de porumb. Se opareste faina si se framanta si din aluatul acesta se fac turte rotunde, ca de un deget de groase si mai mari decat o farfurie.

Dupa ce se fac pe ea niste impunsaturi cu degetele de la mana dreapta, impreunate ca pentru cruce, se da azima in cuptiorul infierbantat. Se fac prin postul San Petrului, cum s-a copt si s-a secerat orzul.

Se mananca goale, fara bucate, intingandu-le prin sare ori in mujdeiu. Se mananca si cu ceapa ori usturoi.

Azima - o paine nedospita, arhaica, cu puternica actualitate sacramentala - poate fi facuta in camp, in cuptor, in padure, oriunde a fost un foc bun ce-a lasat spuza incinsa.

Cand s-a intarit bine coaja, se scoate azima din cenusa si se bate cu un bat, sa-i cada arsura. In Dobrogea este datina ca mai multe femei si babe sa ia, cu o zi inainte de inaltarea Domnului sau Ispas, cu ele azime calde, ceapa verde si rachiu si, mergand prin sat, sa le dea de pomana pentru sufletul mortilor, zicand ca sa aiba pe drum, caci in aceasta zi cred ele ca zboara mortii in cer.

Romancele din unele parti ale Munteniei, care au morti in familie, impart aseme­nea azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, insa nu in ajunul, ca cele din Dobrogea, ci in ziua de inaltarea Domnului, crezand ca in aceasta zi sufletele mortilor se inalta la cer si ceea ce daruiesc ele le va servi ca merinde pe drum.


Aceasta reteta este preluata din volumul I, din colectia Povestile Bucatariei Romanesti, o noua colectie marca Jurnalul National.

Alte retete culinare recomandate

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu ciuperci si carne de curcan

Nu sunt multe de spus, este o reteta simpla, cu aluat fraged cu unt si umplutura de carne si ciuperci. O tarta buna de luat...

Tarta cu ciuperci si carne de curcan
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca