Placinta intinsa

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat ma

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Faina(1.5 kg)
  • sare
  • apa calduta
  • Umplutura poate fi cu: branza
  • nuci
  • struguri negri
  • parfumati
  • varza acra
  • gris fiert in lapte
  • mere
  • gris prajit si amestecat cu zahar
  • mac etc

Mod de preparare

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. care se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana.

2. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.

3. Se taie cocutze cam de jumate de kil si se framanta fiecare frumos. Eu am facut din aproximativ un kil jumate da faina si au iesit sase cocutze din alea, care vor deveni fiecare cate o placinta. 4. Se pun gogoloaiele la hodina, vreo jumatate de ora.

5. Incepe intinsul foilor. Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Se ia asadar o coca, se pune pe masa de lucru, pe materialul respectiv, si se picura cativa stropi de ulei la mijloc.

Practic, in reusita intinsului asta sta secretul placintei. Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.

6. Cand e gata mai picuram cativa stropi de ulei pe foaia intinsa, dupa care se presara umplutura, in cazul de fata branza cu zahar, coaja de lamaie si vanilie.

Acuma intra in joc si panza de sub foaie, pe care am asezat-o pe masa. Se prinde de o parte si se ridica, ruland astfel foaia de placinta. Pentru a evita zonele "moarte", fara umplutura, se taie capetele de la aluat, de la foaia rulata.

Se impatura intr-o forma ovala si se aseaza in tava bine unsa.

Pentru efecte ulterioare optime, se mai pot pune cateva picaturi de ulei, chiar intinse cu mana, deasupra placintei gata de cuptor.

Timpul de coacere variaza in functie de umputura. Cele cu umplutura uscata (gen nuci sau mac cu zahar) necesita un timp mai scurt fata de cea cu branza de exemplu. Cert e ca e gata cand e rumena bine.


Pofta buna!

Reteta Placinta intinsa a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Placinta impletita ,

Placinta cu mere ,

Placinta cu branza (urda) - foietaj

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa