Mancare de bob cu prajeala

Eu una cand ma gandesc la bob, ma gandesc la copilarie, la cum abia asteptam postul Pastelui ca sa ma duc la tara, sa mananc bob pregatit de bunica. Era atat de bun. Poate va intrebati de ce nu il pregatea si in restul anului...ei bine, pentru ca productia era mica si probabil si din cauza ca se decojeste anevoie.

Portii
5
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
100 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 325 g bob uscat
  • apa
  • sare
  • 3 linguri bulion
  • 2 cepe
  • 6 linguri ulei

Mod de preparare

Bobul uscat se pune in apa rece si se lasa sa se umfle peste noapte. A doua zi, se indeparteaza coaja bobului cu ajutorul unui cutit mic si, eventual, gargaritele sau alte stricaciuni. Se spala, se scurge de apa si se pune la fiert in apa curata, cu putina sare. Se completeaza cu apa, daca este necesar, pana cand bobul fierbe de tot si incepe sa se zobeasca. (Eu am folosit oala sub presiune si am pus apa cat sa acopere bobul plus inca vreo 4-5 cm deasupra lui. L-am fiert circa o ora si jumatate.) Trebuie sa ramana scazut, apoi se paseaza, capatand consistenta unui piure. Se pune intr-o strachina. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. Se prajeste in 6 linguri de ulei, pana cand devine aurie, apoi se adauga bulionul si se mai tine la foc 1-2 minute si cu acesta, amestecand continuu. Aceasta compozitie se toarna peste bobul din strachina. Daca doriti, cu ajutorul unui cutit, se taie bobul pentru ca prajeala sa patrunda si in interior. Se serveste rece, intins pe paine.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii