Bors de legume de post

Borsul de legume de post este bun si hranitor pentru perioadele de post din an, asigurand cantitatea corespunzatoare de vitamine si nutrienti.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • 1 patarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 morcovi
  • jumatate de ardei capia
  • 2 cartofi
  • 3 linguri de zarzavat pentru ciorbe – puteti pune condimente pentru supe sau ciorbe daca nu v-ati pus zarzavat pentru iarna )
  • 3 ramurele de cimbru proaspat – puteti pune uscat daca nu aveti jumatate de legatura de patrunjel
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml bors – al meu e de casa si e acru bine
  • puneti dupa gust
  • sare si piper negru

Mod de preparare

Legumele se spala, se curata si se taie cubulete marisoare cam de pana la 1 centimetru latura. Nu le taiati prea mici pentru ca fierberea va distruge mare parte din prorietatile lor si, in plus, riscati ca cele care se fierb mai repede sa se desfaca in oala. Ardeiul capia se taie in felii. Ceapa se toaca marunt.
Prima oara se pun intr-o oala medie (3 litri) zarzavatul pentru ciorbe si radacinoasele, adica morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel, peste care adaugam o cana de apa, astfel incat sa fie acoperite, 3 linguri de ulei si un praf de sare. Se fierb toate la foc mediu cu capacul pus pe oala cam 10 minute, sa se inmoaie putin legumele.
Apoi adaugam ceapa, cartofii si ardeiul si completam cu apa pana cand se acopera legumele. Punem capac si lasam sa fiarba la foc mediu cam 15-20 de minute.
Despre ceapa, ea se poate cali la inceput in ulei incins, dar e mai grea mancarea asa si este destula lume care nu tolereaza ceapa calita.
Cand legumele sunt fierte, adaugam borsul si lasam sa dea un clocot, dupa care stingem focul, potrivim de sare si piper dupa gust si adaugam frunzulitele de cimbru si patrunjelul verde tocat marunt. Noi folosim sare de mare, e mai sanatoasa si la moda acum. Se gaseste in magazinele naturiste.
Punem capacul si lasam jumatate de ceas sa se dezvolte aroma de verdeturi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Borsul de legume de post se serveste cald.
Se poate servi cu ceapa rosie.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Parteneri
Bucataras.RO

Șnițele din piept de pui marinat

  Asa cum v-am mai spus, eu gatesc frecvent snitele. Principalul "client" este iubitul meu si, desi el le...

Șnițele din piept de pui marinat
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos