Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi in Noua Zeelanda, importate de o invatatoare-Mary Isabel Fraser. In 1910 au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande, unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi, iar in tarile vorbitoare ale limbii engleze i se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume, cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare. Din studiile facute despre kiwi reiese ca acest fruct este unul cu cele mai bogate substante nutritive. Pe langa vitamine mai contine si fibre care protejeaza impotriva diabetului. Reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie in jumatate, iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
Daca este inca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc ferit de razele soarelui, si daca este posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati langa alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact in momentul in care aveti nevoie. Pentru un aspect delicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.
Proprietati nutritive -100 g kiwi : Calorii 58 Proteine 1,1 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 8,4 g Vitamina A 0,1 mg Vitamina C 74,6 mg Vitamina E 0,5 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B5 0,2 mg Calciu 38 mg Magneziu 24 mg Fosfor 30 mg Cupru 131 µg Fier 808 µg Mangan 52 µg Iod 1 µg Zinc 468 µg Apa 81-84 %
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPe linga ciorba am mai facut o portie de pizza de asta data cu miez de lapte pe linga toate celelalte bunatati :buna tare...
Pizza cu muschi file de porc,salam,carnat si miez de lapteIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii