Kiwi - ajutorul tau magic


Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi in Noua Zeelanda, importate de o invatatoare-Mary Isabel Fraser. In 1910 au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande, unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi, iar in tarile vorbitoare ale limbii engleze i se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume, cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare. Din studiile facute despre kiwi reiese ca acest fruct este unul cu cele mai bogate substante nutritive. Pe langa vitamine mai contine si fibre care protejeaza impotriva diabetului. Reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie in jumatate, iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
Daca este inca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc ferit de razele soarelui, si daca este posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati langa alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact in momentul in care aveti nevoie. Pentru un aspect delicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.  
Proprietati nutritive -100 g kiwi :   Calorii 58 Proteine 1,1 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 8,4 g Vitamina A 0,1 mg Vitamina C 74,6 mg Vitamina E 0,5 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B5 0,2 mg Calciu 38 mg Magneziu 24 mg Fosfor 30 mg Cupru 131 µg Fier 808 µg Mangan 52 µg Iod 1 µg Zinc 468 µg Apa 81-84 %  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Pancakes cu mascarpone si fructe de padure
Bucataras.RO

Pancakes cu mascarpone si fructe de padure

C'est très bon ! :D

Pancakes cu mascarpone si fructe de padure
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise