Povestea mucenicilor si care este diferenta intre mucenicii moldovenesti si cei muntenesti

In ultima zi a Babelor, pe 9 martie, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, cand gospodinele pregatesc mucenici insiropati sau pufosi, iar barbatii se intrec in bautul celor 40 de pahare de vin. 


Insa, cine au fost mucenicii si de ce este atat de importanta aceasta sarbatoare? 


Ei bine, legenda spune ca in timpul imparatului roman Licinius (308-324), prigoana impotriva crestinilor devenise cumplita.


In cetatea Sevastiei, din Armenia, condusa de comandantul Agricola, se aflau patruzeci de ofiteri din armata romana ce trecusera prin multe razboaie, dar a caror credinta era in Iisus Hristos.


Afland de acest lucru, Agricola le cere sa se converteasca si sa se inchine zeitatilor romane.


Raspunsul celor 40 este: 


"Daca pentru imparatul cel pamantesc ne-am luptat in razboaie si am biruit pe vrajmasi, precum singur marturisesti, ticalosule, cu atat mai vartos ne vom nevoi pentru Imparatul cel fara de moarte si vom birui a ta rautate si al tau viclesug".


Cei 40 sunt intemnitati si rugaciunile lor primesc raspuns de la Iisus, care le spune ca cel care va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.




Acest lucru le intareste si mai tare in credinta lor si refuza un al doilea ultimatul: ori renunta la credinta lor si sunt rasplatiti cu functii inalte, ori vor fi torturati.


Soldatii crestini sunt condamanti la a fi omorati cu pietre, dar slujitorii care ridica pietrele ajung sa se loveasca intre ei. Ostasii sunt aruncati din nou in temnita, iar Iisus li se arata inca o data si le spune:


"Cel ce crede in mine, de va si muri, viu va fi", indemnandu-i astfel sa nu se teama de torturile care vor urma.


In ziua urmatoare, vitejii sunt dusi la un lac cu apa rece ca gheata si sunt obligati sa intre in ea, unde urmeaza sa ramana peste noapte. Pe mal se afla strajerii care ii pazesc, dar si o cada mare, cu apa calda, pentru a-i ispiti. In gerul cumplit de la miezul noptii, unul dintre cei 40 cedeaza si fuge spre cada cu apa calda. In momentul in care atinge apa fierbinte, moare. Dupa alte cateva momente, noaptea se transforma intr-o zi calda, care topeste gheata si incalzeste apa, iar din cer se pogoara treizeci si noua de cununi deasupra capetelor sfintilor.


Unul dintre strajeri intelege minunea si se converteste pe loc, intrand in lac si strigand: "Si eu sunt crestin!", iar numarul mucenicilor ajunge din nou la 40. Cand sunt gasiti vii si nevatamati, comandantul si guvernatorul poruncesc sa li se sfarame gleznele cu ciocanul.


In cele din urma, mucenicii isi dau sufletul, iar trupurile lor urmeaza a fi arse si oasele aruncate intr-un rau, pentru a li se pierde urma. Insa, Dumnezeu are grija ca oasele sa fie pazite si intregi, iar cand alti crestini vin sa le scoata oasele din apa, acestea straluceau ca stelele pe fundul apei involburate. 


Numele celor 40 sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie (strajerul convertit).


Astfel, povestea celor 40 de mucenici este una despre rasplata celor care nu cedeaza ispitelor sau torturilor si ramana neclintiti in credinta lor.


Dupa cum bine stiti, exista doua tipuri de a prepara mancarea traditionala pentru aceasta sarbatoare: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.


De ce aceasta diferenta de preparare? De la torturile prin care au trecut mucenicii, incercandu-se astfel sa se reaminteasca celor care consuma aceste preparate de chinurile prin care au trecut cei pe care-i sarbatoresc pe 9 martie, ziua in care se spune ca se deschid portile Raiului. 




In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, cacao, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncate oasele sfintilor mucenici.


Micile opturi sunt albe si se ridica la suprafata apei care se coloreaza in maro, de la cacao, aduncand astfel aminte de faptul ca oasele mucenicilor straluceau in apa tulbure a raului in care au fost aruncate.




In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Modul de preparare simbolizeaza arderea trupurilor Mucenicilor.


________________________________________________

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro, reteteculinare.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia