Povestea mucenicilor si care este diferenta intre mucenicii moldovenesti si cei muntenesti

In ultima zi a Babelor, pe 9 martie, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, cand gospodinele pregatesc mucenici insiropati sau pufosi, iar barbatii se intrec in bautul celor 40 de pahare de vin. 


Insa, cine au fost mucenicii si de ce este atat de importanta aceasta sarbatoare? 


Ei bine, legenda spune ca in timpul imparatului roman Licinius (308-324), prigoana impotriva crestinilor devenise cumplita.


In cetatea Sevastiei, din Armenia, condusa de comandantul Agricola, se aflau patruzeci de ofiteri din armata romana ce trecusera prin multe razboaie, dar a caror credinta era in Iisus Hristos.


Afland de acest lucru, Agricola le cere sa se converteasca si sa se inchine zeitatilor romane.


Raspunsul celor 40 este: 


"Daca pentru imparatul cel pamantesc ne-am luptat in razboaie si am biruit pe vrajmasi, precum singur marturisesti, ticalosule, cu atat mai vartos ne vom nevoi pentru Imparatul cel fara de moarte si vom birui a ta rautate si al tau viclesug".


Cei 40 sunt intemnitati si rugaciunile lor primesc raspuns de la Iisus, care le spune ca cel care va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.




Acest lucru le intareste si mai tare in credinta lor si refuza un al doilea ultimatul: ori renunta la credinta lor si sunt rasplatiti cu functii inalte, ori vor fi torturati.


Soldatii crestini sunt condamanti la a fi omorati cu pietre, dar slujitorii care ridica pietrele ajung sa se loveasca intre ei. Ostasii sunt aruncati din nou in temnita, iar Iisus li se arata inca o data si le spune:


"Cel ce crede in mine, de va si muri, viu va fi", indemnandu-i astfel sa nu se teama de torturile care vor urma.


In ziua urmatoare, vitejii sunt dusi la un lac cu apa rece ca gheata si sunt obligati sa intre in ea, unde urmeaza sa ramana peste noapte. Pe mal se afla strajerii care ii pazesc, dar si o cada mare, cu apa calda, pentru a-i ispiti. In gerul cumplit de la miezul noptii, unul dintre cei 40 cedeaza si fuge spre cada cu apa calda. In momentul in care atinge apa fierbinte, moare. Dupa alte cateva momente, noaptea se transforma intr-o zi calda, care topeste gheata si incalzeste apa, iar din cer se pogoara treizeci si noua de cununi deasupra capetelor sfintilor.


Unul dintre strajeri intelege minunea si se converteste pe loc, intrand in lac si strigand: "Si eu sunt crestin!", iar numarul mucenicilor ajunge din nou la 40. Cand sunt gasiti vii si nevatamati, comandantul si guvernatorul poruncesc sa li se sfarame gleznele cu ciocanul.


In cele din urma, mucenicii isi dau sufletul, iar trupurile lor urmeaza a fi arse si oasele aruncate intr-un rau, pentru a li se pierde urma. Insa, Dumnezeu are grija ca oasele sa fie pazite si intregi, iar cand alti crestini vin sa le scoata oasele din apa, acestea straluceau ca stelele pe fundul apei involburate. 


Numele celor 40 sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie (strajerul convertit).


Astfel, povestea celor 40 de mucenici este una despre rasplata celor care nu cedeaza ispitelor sau torturilor si ramana neclintiti in credinta lor.


Dupa cum bine stiti, exista doua tipuri de a prepara mancarea traditionala pentru aceasta sarbatoare: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.


De ce aceasta diferenta de preparare? De la torturile prin care au trecut mucenicii, incercandu-se astfel sa se reaminteasca celor care consuma aceste preparate de chinurile prin care au trecut cei pe care-i sarbatoresc pe 9 martie, ziua in care se spune ca se deschid portile Raiului. 




In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, cacao, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncate oasele sfintilor mucenici.


Micile opturi sunt albe si se ridica la suprafata apei care se coloreaza in maro, de la cacao, aduncand astfel aminte de faptul ca oasele mucenicilor straluceau in apa tulbure a raului in care au fost aruncate.




In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Modul de preparare simbolizeaza arderea trupurilor Mucenicilor.


________________________________________________

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro, reteteculinare.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de mucenici moldovenesti

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Mancare de urzici

Mancare de urzici

Din cate stiu, in saptamanile mari din postul Pastelui nu este bine sa mancam urzici, dar in restul postului se poate. Si,...

Mancare de urzici
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Cele mai apreciate rețete
Strudel cu mere din aluat de casa
1
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Puseuri
2
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
3
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Gyros cu pui si sos tsatsiki
4
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
5
Checuri

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni si iaurt
Bucataras.RO

Desert prajitura cu capsuni si iaurt

Acum, ca e sezonul capsunilor dulci si aromate, pregatim fel si fel de prajituri. Aceasta este una din ele, pufoasa si...

Desert prajitura cu capsuni si iaurt
Mucenici moldovenesti
Gustos.RO

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti