Povestea mucenicilor si care este diferenta intre mucenicii moldovenesti si cei muntenesti

In ultima zi a Babelor, pe 9 martie, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, cand gospodinele pregatesc mucenici insiropati sau pufosi, iar barbatii se intrec in bautul celor 40 de pahare de vin. 


Insa, cine au fost mucenicii si de ce este atat de importanta aceasta sarbatoare? 


Ei bine, legenda spune ca in timpul imparatului roman Licinius (308-324), prigoana impotriva crestinilor devenise cumplita.


In cetatea Sevastiei, din Armenia, condusa de comandantul Agricola, se aflau patruzeci de ofiteri din armata romana ce trecusera prin multe razboaie, dar a caror credinta era in Iisus Hristos.


Afland de acest lucru, Agricola le cere sa se converteasca si sa se inchine zeitatilor romane.


Raspunsul celor 40 este: 


"Daca pentru imparatul cel pamantesc ne-am luptat in razboaie si am biruit pe vrajmasi, precum singur marturisesti, ticalosule, cu atat mai vartos ne vom nevoi pentru Imparatul cel fara de moarte si vom birui a ta rautate si al tau viclesug".


Cei 40 sunt intemnitati si rugaciunile lor primesc raspuns de la Iisus, care le spune ca cel care va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.




Acest lucru le intareste si mai tare in credinta lor si refuza un al doilea ultimatul: ori renunta la credinta lor si sunt rasplatiti cu functii inalte, ori vor fi torturati.


Soldatii crestini sunt condamanti la a fi omorati cu pietre, dar slujitorii care ridica pietrele ajung sa se loveasca intre ei. Ostasii sunt aruncati din nou in temnita, iar Iisus li se arata inca o data si le spune:


"Cel ce crede in mine, de va si muri, viu va fi", indemnandu-i astfel sa nu se teama de torturile care vor urma.


In ziua urmatoare, vitejii sunt dusi la un lac cu apa rece ca gheata si sunt obligati sa intre in ea, unde urmeaza sa ramana peste noapte. Pe mal se afla strajerii care ii pazesc, dar si o cada mare, cu apa calda, pentru a-i ispiti. In gerul cumplit de la miezul noptii, unul dintre cei 40 cedeaza si fuge spre cada cu apa calda. In momentul in care atinge apa fierbinte, moare. Dupa alte cateva momente, noaptea se transforma intr-o zi calda, care topeste gheata si incalzeste apa, iar din cer se pogoara treizeci si noua de cununi deasupra capetelor sfintilor.


Unul dintre strajeri intelege minunea si se converteste pe loc, intrand in lac si strigand: "Si eu sunt crestin!", iar numarul mucenicilor ajunge din nou la 40. Cand sunt gasiti vii si nevatamati, comandantul si guvernatorul poruncesc sa li se sfarame gleznele cu ciocanul.


In cele din urma, mucenicii isi dau sufletul, iar trupurile lor urmeaza a fi arse si oasele aruncate intr-un rau, pentru a li se pierde urma. Insa, Dumnezeu are grija ca oasele sa fie pazite si intregi, iar cand alti crestini vin sa le scoata oasele din apa, acestea straluceau ca stelele pe fundul apei involburate. 


Numele celor 40 sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie (strajerul convertit).


Astfel, povestea celor 40 de mucenici este una despre rasplata celor care nu cedeaza ispitelor sau torturilor si ramana neclintiti in credinta lor.


Dupa cum bine stiti, exista doua tipuri de a prepara mancarea traditionala pentru aceasta sarbatoare: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.


De ce aceasta diferenta de preparare? De la torturile prin care au trecut mucenicii, incercandu-se astfel sa se reaminteasca celor care consuma aceste preparate de chinurile prin care au trecut cei pe care-i sarbatoresc pe 9 martie, ziua in care se spune ca se deschid portile Raiului. 




In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, cacao, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncate oasele sfintilor mucenici.


Micile opturi sunt albe si se ridica la suprafata apei care se coloreaza in maro, de la cacao, aduncand astfel aminte de faptul ca oasele mucenicilor straluceau in apa tulbure a raului in care au fost aruncate.




In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Modul de preparare simbolizeaza arderea trupurilor Mucenicilor.


________________________________________________

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro, reteteculinare.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Bucataras.RO

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata

 O zama simplu de preparat, aproape ca se face singura. Principalul este sa ai ingrediente de calitate. Doar fasolea...

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise