In ultima zi a Babelor, pe 9 martie, are loc Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, cand gospodinele pregatesc mucenici insiropati sau pufosi, iar barbatii se intrec in bautul celor 40 de pahare de vin.
Insa, cine au fost mucenicii si de ce este atat de importanta aceasta sarbatoare?
Ei bine, legenda spune ca in timpul imparatului roman Licinius (308-324), prigoana impotriva crestinilor devenise cumplita.
In cetatea Sevastiei, din Armenia, condusa de comandantul Agricola, se aflau patruzeci de ofiteri din armata romana ce trecusera prin multe razboaie, dar a caror credinta era in Iisus Hristos.
Afland de acest lucru, Agricola le cere sa se converteasca si sa se inchine zeitatilor romane.
Raspunsul celor 40 este:
"Daca pentru imparatul cel pamantesc ne-am luptat in razboaie si am biruit pe vrajmasi, precum singur marturisesti, ticalosule, cu atat mai vartos ne vom nevoi pentru Imparatul cel fara de moarte si vom birui a ta rautate si al tau viclesug".
Cei 40 sunt intemnitati si rugaciunile lor primesc raspuns de la Iisus, care le spune ca cel care va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.
Acest lucru le intareste si mai tare in credinta lor si refuza un al doilea ultimatul: ori renunta la credinta lor si sunt rasplatiti cu functii inalte, ori vor fi torturati.
Soldatii crestini sunt condamanti la a fi omorati cu pietre, dar slujitorii care ridica pietrele ajung sa se loveasca intre ei. Ostasii sunt aruncati din nou in temnita, iar Iisus li se arata inca o data si le spune:
"Cel ce crede in mine, de va si muri, viu va fi", indemnandu-i astfel sa nu se teama de torturile care vor urma.
In ziua urmatoare, vitejii sunt dusi la un lac cu apa rece ca gheata si sunt obligati sa intre in ea, unde urmeaza sa ramana peste noapte. Pe mal se afla strajerii care ii pazesc, dar si o cada mare, cu apa calda, pentru a-i ispiti. In gerul cumplit de la miezul noptii, unul dintre cei 40 cedeaza si fuge spre cada cu apa calda. In momentul in care atinge apa fierbinte, moare. Dupa alte cateva momente, noaptea se transforma intr-o zi calda, care topeste gheata si incalzeste apa, iar din cer se pogoara treizeci si noua de cununi deasupra capetelor sfintilor.
Unul dintre strajeri intelege minunea si se converteste pe loc, intrand in lac si strigand: "Si eu sunt crestin!", iar numarul mucenicilor ajunge din nou la 40. Cand sunt gasiti vii si nevatamati, comandantul si guvernatorul poruncesc sa li se sfarame gleznele cu ciocanul.
In cele din urma, mucenicii isi dau sufletul, iar trupurile lor urmeaza a fi arse si oasele aruncate intr-un rau, pentru a li se pierde urma. Insa, Dumnezeu are grija ca oasele sa fie pazite si intregi, iar cand alti crestini vin sa le scoata oasele din apa, acestea straluceau ca stelele pe fundul apei involburate.
Numele celor 40 sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie (strajerul convertit).
Astfel, povestea celor 40 de mucenici este una despre rasplata celor care nu cedeaza ispitelor sau torturilor si ramana neclintiti in credinta lor.
Dupa cum bine stiti, exista doua tipuri de a prepara mancarea traditionala pentru aceasta sarbatoare: la cuptor si fierti. Primii sunt moldovenesti, ceilalti sunt muntenesti.
De ce aceasta diferenta de preparare? De la torturile prin care au trecut mucenicii, incercandu-se astfel sa se reaminteasca celor care consuma aceste preparate de chinurile prin care au trecut cei pe care-i sarbatoresc pe 9 martie, ziua in care se spune ca se deschid portile Raiului.
In Muntenia, mucenicii se fac din aluat, in forma de mici opturi (8-ul simbolizand forma umana), care apoi se fierb intr-o apa cu zahar, cacao, scortisoara si nuca rasa. Acest fel de preparare este un simbol pentru apa in care au fost aruncate oasele sfintilor mucenici.
Micile opturi sunt albe si se ridica la suprafata apei care se coloreaza in maro, de la cacao, aduncand astfel aminte de faptul ca oasele mucenicilor straluceau in apa tulbure a raului in care au fost aruncate.
In Moldova persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori". Modul de preparare simbolizeaza arderea trupurilor Mucenicilor.
________________________________________________
Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro, reteteculinare.ro
Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiAmbele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...
Zacusca de ghebePui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...
Prajitura zi si noapte de postPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcO salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...
Salata de cruditatiCa la bucatarasi acasa Mi-a adus cineva niste albusuri si daca tot este concurs, m-am gandit sa fac un chec cu de toate in...
Chec din albusuri cu visine, nuca, nuca de cocos si macIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Comentarii