Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi apoi cu miere si presarati din belsug cu nuca maruntita.

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru Aluat:
  • 1200 g faina alba
  • 50 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 4 oua la temperatura camerei
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt topit
  • Pentru Sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • un baton de scortisoara
  • 2 stelute de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita esenta de rom
  • in plus, mai ai nevoie de 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns
  • cateva linguri cu miere de albine
  • si nuca macinata pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru framantarea aluatului eu voi folosi un robot de bucatarie. Asa totul va fi mult mai usor!



Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut. Pune 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de faina, apoi las-o sa creasca 15 minute, intr-un loc cald. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie si de portocala. Porneste robotul la viteza mica, iar cand ingredientele s-au omogenizat pune maiaua, apoi faina, putin cate putin, pana incepe sa se lege aluatul. Lasa la framantat 15 minute, apoi scoate vasul si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l sa se dospeasca timp de o ora- o ora si jumatate, intr-un loc cald.



Intre timp, prepara siropul: pune apa intr-o craticioara, adauga zaharul si pune pe foc, amestecand cu un tel. Adauga batonul de scortisoara, stelutele de anason si boabele de ienibahar. Lasa pe foc pana incepe sa clocoteasca si zaharul este dizolvat complet. Opreste focul si lasa siropul sa stea 5-10 minute, apoi adauga esenta de rom si coaja rasa de portocala. Poti pune ce arome preferi! Pune siropul deoparte si lasa-l la racit!



Cand aluatul a crescut, scoate-l din bol si rastoarna-l pe masa presarata cu faina. Imparte-l in mici gramajoare si formeaza bastonase, apoi modeleaza opturi. Asaza mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt, acopera-i cu prosoape curate si mai lasa-i la crescut 30 de minute.



Amesteca cele doua galbenusuri cu laptele si unge mucenicii cu o pensula, apoi pune tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-i cam 30 de minute, pana se umfla si se rumenesc usor. Scoate tavile si lasa-i putin sa se raceasca, apoi scufunda-i in sirop si asaza-i pe un platou.



La final, unge-i cu miere si presara nuca macinata din belsug.Asa-i ca au iesit niste mucenici minunati? Sunt convinsa ca iti plac si tie! 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori