Proteinele - temelia unui organism rezistent

(0)
admin postat de
Proteinele se gasesc in carne, peste, oua, branzeturi si lactate, leguminoase (mazare, fasole, linte, soia), cereale (grau, orz, porumb) si fructe oleaginoase.

Pentru un echilibru nutritional cat mai bun, sursele din care ne luam proteinele trebuie sa fie cat mai variate.

Proteinele animale contin aminoacizi esentiali, care nu pot fi fabricati de catre organism.

Proteinele vegetale au digerabilitatea mai mica si un continut mai scazut in aminoacizi esentiali. In general, alimentele din care provin contin si glucide, fiind astfel indicat sa le alegem pe cele cu un indice glicemic mai scazut.



Proteinele din lapte sunt proteine cu valoare biologica mare. Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor. Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un contiut de pana 30% proteine.

Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti din care se sintetizeaza o serie de hormoni cum sunt serotonina, dopamina si adrenalina, care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos.

Proteinele sunt esentiale organismului si trebuie sa le integram in planul alimentar. Va recomand sa acoperiati toata gama de proteine pentru a nu va priva corpul de combustibilul necesar bunei functionari.



 

Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
/>Food Psychology Coach
recomandari

Ca si cantitate este recomandat sa consumam 3 portii de lactate in fiecare zi, deoarece au urmatoarele ...

citește—

Pentru ca acesta sa reactioneze prompt si sa nu dea ocazia unei banale raceli sa se transforme intr-o ...

citește—

In alimentatia echilibrata se acorda o mare atentie caracterului si a originii
substantelor nutritive ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite