Harbuji (pepeni verzi)murati, cu friptura de cocos de tara

reteta din zona Moldovei

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Harbuji (pepeni verzi)murati, cu friptura de cocos de tara

Ingrediente

  • frunze de telina
  • Ingrediente pentru muraturi :
  • harbuji (pepeni verzi)-denumire zona Moldovei
  • castraveti
  • gogonele
  • radacini de hrean
  • radacini de telina
  • tufe de marar
  • morcovi
  • mere
  • sare-1 lg sare/1 l apa
  • zahar-2 lg zahar/1 l apa
  • frunze de telina
  • crengute de stejar
  • Ingrediente pentru friptura de cocos de tara:
  • 1 cocos de tara, mare si frumos
  • 300 ml must din struguri albi
  • 1 lingura condimente carne de pui
  • 2 linguri de bulion de gogosari
  • Ingrediente pentru mamaliguta:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • 200 gr malai

Mod de preparare

Se asaza la baza butoiului un strat de radacini de hrean, tufe de marar, crengute de stejar, radacini de telina, se adauga cate un strat de harbuji, unul de mere, unul de morcovi, unul de gogonele, unul de castraveti si iarasi hrean, telina, marar, stejar si cate un rand de legume mai sus mentionate, pana cand ajungem la marginea butoiului.

Peste legume se asaza un strat de marar, unul de frunze de telina si restul de radacini de hrean si telina. Se pune in apa sare, zahar, se amesteca pana la topire si se adauga peste legume, se pune un capac si din cand in cand, se face pitrocirea. Cel mai usor se face punand un capat al unui furtun pe fundul butoiului si un capat sa fie afara si pe capatul lasat afara, se introduce aer prin suflare. Unii fac pitrocirea prin scoaterea completa a lichidului si introducerea lui in butoi. Mi se pare cam greoaie aceasta activitate, cea cu furtunul de cauciuc este mult mai simpla. Dupa cateva saptamani se pot consuma muraturile.


Mod de preparare pentru friptura de cocos:

Se pune cocosul bucati intr-un vas, se adauga bulionul de gogosari, sare, condimente, must si se lasa peste noapte, apoi se pune in tava si se da la cuptor pana cand se rumeneste frumos.


Mod de preparare pentru mamaliguta:

Se pune apa cu sare si putin malai la fiert si cand apa fierbe, se toarna malai in ploaie amestecand cu culisarul (facaletul) sau cu un tel pana cand se dezlipeste mamaliga de pe vas si se rastoarna pe un platou.

Sa aveti pofta, dragilor!


Explicatie:

-harbuji- pepeni verzi

-culisar- facalet, melesteu

-pitrocire- aerisirea lichidului din muraturi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Foi de miere de albine
Bucataras.RO

Foi de miere de albine

Este prima oara cand fac prajitura aceasta si este grozava langa o ceasca de cafea ! Ps: Mai am de invatat la capitolul...

Foi de miere de albine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise