Placinta cu spanac si branza feta

Placinta cu spanac si branza feta este un aperitiv clasic si foarte apreciat pentru simplitatea ingredientelor dar si pentru gustul unic pe care-l ofera.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Placinta cu spanac si branza feta

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 300 g branza feta
  • 100 g branza cheddar
  • 300 g spanac congelat – eu am folosit frunze congelate
  • 50 g seminte de pin
  • 5 oua
  • foi de placinta
  • 1 lamaie
  • 25 g unt
  • ulei de masline
  • 1 varf de cutit de oregano
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Intr-o tigaie uscata care ati incalzit-o deja pe flacara se pun semintele de pin. Se da tigaia la foc mediu cam 4-5 minute, pana cand semintele incep sa se prajeasca. Semintele se invart in tigaie, ca sa nu se arda.
Intr-un castron mare se sparg cele 5 oua si se pune branza feta taiata bucati. Apoi adaugati doua treimi din cantitatea de branza cheddar rasa, un varf de cutit de oregano si piper dupa gust. Daca va place mai sarat, puteti adauga si putina sare, dar nu multa, pentru ca branza feta este sarata. Amestecati cu ajutorul unei furculite pana se omogenizeaza. Apoi adaugati coaja rasa de la o lamaie, un varf de cutit de nucsoara si o lingura de ulei de masline si amestecati bine.
Cand s-au ingalbenit semintele de pin, adaugati-le la compozitia din caston.
In tigaia in care ati prajit semintele, adaugati 2-3 linguri de ulei de masline, lasati sa se infierbante din nou si apoi adaugati cubul de unt. Jucati putin untul in tigaie sa se topeasca. Adaugati spanacul si il faceti in tigaie cam 10-15 minute. Amestecati des, sa nu se prinda. Cand este gata, adaugati spanacul la compozitia din castron si amestecati sa se omogenizeze.
Luati o bucata de hartie de copt cam de 70-80 cm lungime (in functie de vasul folosit pentru dat la cuptor), o mototoliti cu grija sa nu se rupa si o udati sub jet de apa rece. Apoi o intindeti pe masa de lucru si turnati 1-2 linguri de ulei de masline care se intind pe toata suprafata hartiei cu pensula de bucatarie. Apoi se aseaza 3-4 straturi de foi de placinta pe toata suprafata hartiei de copt. Fiecare strat de foi de placinta trebuie uns cu ulei de masline ca si hartia de copt.
Straturile de hartie de copt si foi de placinta se aseaza cu grija intr-un vas de yena sau o tigaie mai inalta, astfel incat marginile hartiei sa ramana in afara, ca in imagini.
Compozitia obtinuta se toarna in vasul de yena, si deasupra se rade restul de branza cheddar. Marginile foilor de placinta se desprind de pe hartia de copt si se acopera compozitia cu ele. Aveti grija sa nu se rupa foile. Daca totusi se rup, puteti sa mai asezati o bucata de foaie de placinta unsa cu ulei de masline deasupra compozitiei. Se poate presara putina nucsoara deasupra.
Marginile hartiei de copt se taie cu foarfeca astfel incat sa ramana doar 2-3 cm de la marginea vasului.
Vasul se da la cuptorul incalzit in prealabil la 200 de grade. Eu l-am copt 35 de minute, dar stiu ca se face mai greu la cuptorul nostru, asadar verificati din cand in cand.
Cand placinta e galbena si crocanta deasupra, e gata. Se scoate, se lasa putin la racit, apoi se muta cu grija pe platou cu tot cu hartia de copt si se poate portiona si servi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Placinta cu spanac si branza feta se serveste calda ca aperitiv sau ca gustare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Poale-n brau
Bucataras.RO

Poale-n brau

Poale-n brau
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos