Placinta cu spanac si branza feta

Placinta cu spanac si branza feta este un aperitiv clasic si foarte apreciat pentru simplitatea ingredientelor dar si pentru gustul unic pe care-l ofera.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Placinta cu spanac si branza feta

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 300 g branza feta
  • 100 g branza cheddar
  • 300 g spanac congelat – eu am folosit frunze congelate
  • 50 g seminte de pin
  • 5 oua
  • foi de placinta
  • 1 lamaie
  • 25 g unt
  • ulei de masline
  • 1 varf de cutit de oregano
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Intr-o tigaie uscata care ati incalzit-o deja pe flacara se pun semintele de pin. Se da tigaia la foc mediu cam 4-5 minute, pana cand semintele incep sa se prajeasca. Semintele se invart in tigaie, ca sa nu se arda.
Intr-un castron mare se sparg cele 5 oua si se pune branza feta taiata bucati. Apoi adaugati doua treimi din cantitatea de branza cheddar rasa, un varf de cutit de oregano si piper dupa gust. Daca va place mai sarat, puteti adauga si putina sare, dar nu multa, pentru ca branza feta este sarata. Amestecati cu ajutorul unei furculite pana se omogenizeaza. Apoi adaugati coaja rasa de la o lamaie, un varf de cutit de nucsoara si o lingura de ulei de masline si amestecati bine.
Cand s-au ingalbenit semintele de pin, adaugati-le la compozitia din caston.
In tigaia in care ati prajit semintele, adaugati 2-3 linguri de ulei de masline, lasati sa se infierbante din nou si apoi adaugati cubul de unt. Jucati putin untul in tigaie sa se topeasca. Adaugati spanacul si il faceti in tigaie cam 10-15 minute. Amestecati des, sa nu se prinda. Cand este gata, adaugati spanacul la compozitia din castron si amestecati sa se omogenizeze.
Luati o bucata de hartie de copt cam de 70-80 cm lungime (in functie de vasul folosit pentru dat la cuptor), o mototoliti cu grija sa nu se rupa si o udati sub jet de apa rece. Apoi o intindeti pe masa de lucru si turnati 1-2 linguri de ulei de masline care se intind pe toata suprafata hartiei cu pensula de bucatarie. Apoi se aseaza 3-4 straturi de foi de placinta pe toata suprafata hartiei de copt. Fiecare strat de foi de placinta trebuie uns cu ulei de masline ca si hartia de copt.
Straturile de hartie de copt si foi de placinta se aseaza cu grija intr-un vas de yena sau o tigaie mai inalta, astfel incat marginile hartiei sa ramana in afara, ca in imagini.
Compozitia obtinuta se toarna in vasul de yena, si deasupra se rade restul de branza cheddar. Marginile foilor de placinta se desprind de pe hartia de copt si se acopera compozitia cu ele. Aveti grija sa nu se rupa foile. Daca totusi se rup, puteti sa mai asezati o bucata de foaie de placinta unsa cu ulei de masline deasupra compozitiei. Se poate presara putina nucsoara deasupra.
Marginile hartiei de copt se taie cu foarfeca astfel incat sa ramana doar 2-3 cm de la marginea vasului.
Vasul se da la cuptorul incalzit in prealabil la 200 de grade. Eu l-am copt 35 de minute, dar stiu ca se face mai greu la cuptorul nostru, asadar verificati din cand in cand.
Cand placinta e galbena si crocanta deasupra, e gata. Se scoate, se lasa putin la racit, apoi se muta cu grija pe platou cu tot cu hartia de copt si se poate portiona si servi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Placinta cu spanac si branza feta se serveste calda ca aperitiv sau ca gustare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Mancarica de galbiori cu smantana

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure. Pofta buna!

Mancarica de galbiori cu smantana
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Placinta cu iaurt
3
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
4
Dulciuri

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post

Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de...

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
5
Torturi

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura

Îmi plac foarte mult deserturile cu brânză, prepar și mănânc cheesecake foarte des; fie simplu, fie cu ciocolată, cu...

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
Parteneri
Faguri cu bautura din lapte de cocos
Bucataras.RO

Faguri cu bautura din lapte de cocos

Fiindca nu mi-a placut sa beau ca atare preparatul din lapte de cocos, i-am gasit alta intrebuintare.

Faguri cu bautura din lapte de cocos
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Chec cu cirese - desert pentru toata familia
ReteteCulinare.RO

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia