Chiftelute

Singura conditie ca acestea sa fie bune este aceea de a le pregati! Se iau asadar doi morcovi mijlocii, un pastarnac, o jumatate de telina, se curata

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 morcovi mijlocii
  • un pastarnac
  • o jumatate de telina
  • o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!)
  • o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece
  • piper
  • o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit
  • dar aceasta nu este obligatorie daca nu place ideea)
  • cinci catei de usturoi
  • maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi
  • eventual zdrobit in piua de lemn)
  • o legatura de patrunjel si una de marar verde
  • 300-500 g de branza dulce de vaci
  • boia dulce
  • 2-3 lingurite
  • un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin
  • o lingura de gris (daca e necesar)
  • doi-trei pumni de nuca macinata fin sau un pumn de ciuperci tocate marunt

Mod de preparare

Singura conditie ca acestea sa fie bune este aceea de a le pregati! Se iau asadar doi morcovi mijlocii, un pastarnac, o jumatate de telina, se curata si se spala bine, se dau prin razatoarea fina si se aseaza intr-un castron mai mare decat continutul lor. Se toaca fin o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!), se adauga zarzavatului, se pune o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece, piper, o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit, dar aceasta nu este obligatorie daca nu ne place ideea), cinci catei de usturoi, maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi, eventual zdrobit in piua de lemn), si se amesteca foarte bine toate acestea. Se lasa deoparte sa se armonizeze, in timp ce se toaca fin o legatura de patrunjel si una de marar verde, care se pun deasupra compozitiei din castron. Se adauga 300-500 g de branza dulce de vaci, din aceea untoasa, de la piata, care nu a fost obtinuta prin incalzirea laptelui prins, boia dulce, 2-3 lingurite, un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin, si se omogenizeaza totul foarte bine. Daca, din motive de suculenta, acestea nu se leaga suficient, pentru a putea fi formate chiftelutele, se adauga o lingura de gris. In loc de sare, se rade o felie de branza telemea mai sarata. Se pot forma chiftelutele. Se testeaza mai intai daca au gustul celor cu care erati obisnuiti. Daca va plac, iata prima reusita! Si este imposibil sa nu fie gustoase! Nici macar nu va veti da seama, desi stiti asta, ca sunt fara carne. Daca le doriti si mai deosebite, se pot adauga doi-trei pumni de nuca macinata fin (aduce proteina in plus si o tenta de carne de vita adaugata), sau o bucatica de unt si soia granule fine, sau un pumn de ciuperci tocate marunt (pleurotus, proaspete)…

Intr-un castron, se amesteca trei pumni de tarate cu o lingura de boia dulce, se formeaza chiftelutele in dimensiunea si aspectul celor pe care le faceti traditional, se rostogolesc, in loc de tigaie si ulei incins, prin castronelul cu tarate, si se aseaza direct pe un platou, pe care il puteti tapeta cu frunze de salata verde… le lipsesc doar aburii! Va invidiez pentru cat de bine miroase acum in bucataria dumneavoastra… ca si cum ati fi facut chiftele…


Acestea se asorteaza perfect soteului de morcovi! Cum adica? Toate ca toate, dar chiftelute neprajite, n-am mai pomenit! Si totusi, marea surpriza este nu numai ca au aceleasi calitati gustative, dar aspectul si aroma lor sunt asemanatoare celor ce inundau bucataria, pana mai ieri…

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Sirop din muguri de brad
1
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
3
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
5
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Parteneri
Ciuperci la punga
Bucataras.RO

Ciuperci la punga

Imi plac ciupercile si azi am gasit niste palarioare mari,deja le vedeam umplute si la cuptor si eu nici nu le...

Ciuperci la punga
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola