Chiftelute

Singura conditie ca acestea sa fie bune este aceea de a le pregati! Se iau asadar doi morcovi mijlocii, un pastarnac, o jumatate de telina, se curata

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 morcovi mijlocii
  • un pastarnac
  • o jumatate de telina
  • o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!)
  • o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece
  • piper
  • o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit
  • dar aceasta nu este obligatorie daca nu place ideea)
  • cinci catei de usturoi
  • maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi
  • eventual zdrobit in piua de lemn)
  • o legatura de patrunjel si una de marar verde
  • 300-500 g de branza dulce de vaci
  • boia dulce
  • 2-3 lingurite
  • un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin
  • o lingura de gris (daca e necesar)
  • doi-trei pumni de nuca macinata fin sau un pumn de ciuperci tocate marunt

Mod de preparare

Singura conditie ca acestea sa fie bune este aceea de a le pregati! Se iau asadar doi morcovi mijlocii, un pastarnac, o jumatate de telina, se curata si se spala bine, se dau prin razatoarea fina si se aseaza intr-un castron mai mare decat continutul lor. Se toaca fin o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!), se adauga zarzavatului, se pune o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece, piper, o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit, dar aceasta nu este obligatorie daca nu ne place ideea), cinci catei de usturoi, maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi, eventual zdrobit in piua de lemn), si se amesteca foarte bine toate acestea. Se lasa deoparte sa se armonizeze, in timp ce se toaca fin o legatura de patrunjel si una de marar verde, care se pun deasupra compozitiei din castron. Se adauga 300-500 g de branza dulce de vaci, din aceea untoasa, de la piata, care nu a fost obtinuta prin incalzirea laptelui prins, boia dulce, 2-3 lingurite, un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin, si se omogenizeaza totul foarte bine. Daca, din motive de suculenta, acestea nu se leaga suficient, pentru a putea fi formate chiftelutele, se adauga o lingura de gris. In loc de sare, se rade o felie de branza telemea mai sarata. Se pot forma chiftelutele. Se testeaza mai intai daca au gustul celor cu care erati obisnuiti. Daca va plac, iata prima reusita! Si este imposibil sa nu fie gustoase! Nici macar nu va veti da seama, desi stiti asta, ca sunt fara carne. Daca le doriti si mai deosebite, se pot adauga doi-trei pumni de nuca macinata fin (aduce proteina in plus si o tenta de carne de vita adaugata), sau o bucatica de unt si soia granule fine, sau un pumn de ciuperci tocate marunt (pleurotus, proaspete)…

Intr-un castron, se amesteca trei pumni de tarate cu o lingura de boia dulce, se formeaza chiftelutele in dimensiunea si aspectul celor pe care le faceti traditional, se rostogolesc, in loc de tigaie si ulei incins, prin castronelul cu tarate, si se aseaza direct pe un platou, pe care il puteti tapeta cu frunze de salata verde… le lipsesc doar aburii! Va invidiez pentru cat de bine miroase acum in bucataria dumneavoastra… ca si cum ati fi facut chiftele…


Acestea se asorteaza perfect soteului de morcovi! Cum adica? Toate ca toate, dar chiftelute neprajite, n-am mai pomenit! Si totusi, marea surpriza este nu numai ca au aceleasi calitati gustative, dar aspectul si aroma lor sunt asemanatoare celor ce inundau bucataria, pana mai ieri…

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide