Gratin de dovlecei

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea ex

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Gratin de dovlecei

Ingrediente

  • 1
  • 2 kilograme de dovlecei
  • 350 ml. de iaurt
  • 200 de grame de branza telemea
  • 3 catei mari de usturoi
  • 30 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 250 de grame de pesmet
  • 50 de grame de cascaval ras
  • unt pentru uns forma
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea extrage apa in exces pe care o contin).

Branza telemea se rade si se incorporeaza, impreuna cu un catel de usturoi tocat, in pesmet, omogenizandu-se bine.

Iaurtul se bate cu putina sare, piper, 20 de ml. de ulei de masline extravirgin si 2 catei de usturoi tocati fin.

Se pregateste o forma gratinabila ( de 24 de cm. diametru) ungandu-se bine cu unt.

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Feliile de dovlecel se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces, se plonjeaza in iaurt, apoi in pesmet.

Se tavalesc feliile de dovlecel in pesmet, astfel incat sa fie imbracate pe toate partile, apoi se aseaza in forma bine unsa, perpendicular pe fundul acesteia.

Se continua pana cand s-au inghesuit strans toti dovleceii.

Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline:

Se repartizeaza deasupra restul de pesmet, amestecat cu cascavalul ras:

Se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru 45-55 minute, pana cand gratinul este bine rumenit.

Se lasa sa se raceasca si se serveste caldut sau rece, direct din forma in care s-a copt. Este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si simplu.


Alte retete culinare recomandate:

Dovlecei cuptor

Dovlecei umpluti

Ciuperci umplute

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide