Compot de gutui

1 kg de gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou,

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg de gutui
  • 3 linguri de miere

Mod de preparare

1 kg de gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou, se da gust conform retetei prescrise la "Compotul de mere" si se fierb cca 20 de minute pana se inmoaie. Siropul se indulceste cu 3 linguri de miere. Gurmanzii fierb merele si perele gutui in must dulce si nu in apa, pentru ca acesta le da un gust picant si deosebit. Cei carora le plac gusturile exotice pot adauga gutui japoneze. In zona noastra, putini sunt cei care sadesc un astfel de pom care creste si pana la 3 m, desi suporta bine conditiile de iarna si poluarea.

Compotul se poate prepara si din alte fructe, de ex: pere mai tari, prune cu samburi lipiti de miez, renglote, caise si piersici cu samburi care se dezlipesc de miez. La acestea se adauga mai putina miere si nu se foloseste scortisoara si nici cuisoare. La prepararea compotului nu corespund fructele coapte complet ca la gemuri, pentru ca se curata greu de coaja si, la fiert, se sfarma ca la marmelada. Sa nu fie nici prea tari, pentru ca nu se pot scoate samburii, iar fructele necoapte nu au gust bun. Perele si caisele se taie in doua inainte de a le curata de coaja ca sa se evite alunecarea stresanta din maini la desfacerea lor. Caisele curatate complet nu se preseaza pentru ca se sfarama in maini. Cele doua jumatati se rasucesc in sens invers, astfel se desfac fara sa se sfarame. Piersicile, precum si caisele, cca 1.5 kg se fierb 10 minute intr-un litru de apa.

Deoarece compotul preparat din mere de iarna nu este prea bun la gust, iar fructele de vara nu se pastreaza crude timp indelungat, compotul preparat din fructe proaspete se va conserva prin sterilizare uscata, conform retetei de la "Conservarea ghiveciului". Inainte de a umple borcanele, se mai da un clocot ca sa se sterilizeze si mierea. Aceste compoturi se pot consuma conservate, mierea adaugata ulterior le confera un gust mai bun ca si cand ar fi sterilizate in apa. Daca inainte de fierbere se adauga la sirop cca 0,5% otet, fructele raman tari si crocante. Dar cum nu toata lumea suporta gustul aparte de acid, e bine sa se faca o incercare cu o portie de 1 – 2 borcane. In cazul unei actiuni mari de conservare, uneori nu mai este timp sau lipsesc ustensilele necesare pentru cantarirea materiei prime. Intr-o astfel de situatie, se pune atata apa peste fructele curatate cat sa fie aproape acoperite, iar cantitatea de miere se stabileste prin gustarea siropului.
Alte retete simple recomandate

Compot de caise

Compot visine

Sirop de zmeura

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi
Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...

Pui umplut cu struguri si nuci
Cele mai apreciate rețete
Chec cu nuci si rahat
1
Retete de Pasti

Chec cu nuci si rahat

Am gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.

Chec cu nuci si rahat
Pulpe de pui cu legume la cuptor
2
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu legume la cuptor

Retete dietetice Vara, legumele sunt foarte gustoase. Iar din combinatia cu carnea de pui iese un...

Pulpe de pui cu legume la cuptor
Sandviciuri cu preparate din carne și murături
3
Sandviciuri

Sandviciuri cu preparate din carne și murături

Pentru că tocmai sunt bune de mâncat murăturile puse în toamna aceasta și pentru că a venit timpul să mai fac...

Sandviciuri cu preparate din carne și murături
Placinta cu mere intregi de post
4
Dulciuri

Placinta cu mere intregi de post

Placinta cu mere intregi este o prajitura de post cu fructe delicioasa. Faina se amesteca cu 2 linguri zahar ,ulei si apa...

Placinta cu mere intregi de post
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Parteneri
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Gustos.RO

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia