Compot de gutui

1 kg de gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou,

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg de gutui
  • 3 linguri de miere

Mod de preparare

1 kg de gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou, se da gust conform retetei prescrise la "Compotul de mere" si se fierb cca 20 de minute pana se inmoaie. Siropul se indulceste cu 3 linguri de miere. Gurmanzii fierb merele si perele gutui in must dulce si nu in apa, pentru ca acesta le da un gust picant si deosebit. Cei carora le plac gusturile exotice pot adauga gutui japoneze. In zona noastra, putini sunt cei care sadesc un astfel de pom care creste si pana la 3 m, desi suporta bine conditiile de iarna si poluarea.

Compotul se poate prepara si din alte fructe, de ex: pere mai tari, prune cu samburi lipiti de miez, renglote, caise si piersici cu samburi care se dezlipesc de miez. La acestea se adauga mai putina miere si nu se foloseste scortisoara si nici cuisoare. La prepararea compotului nu corespund fructele coapte complet ca la gemuri, pentru ca se curata greu de coaja si, la fiert, se sfarma ca la marmelada. Sa nu fie nici prea tari, pentru ca nu se pot scoate samburii, iar fructele necoapte nu au gust bun. Perele si caisele se taie in doua inainte de a le curata de coaja ca sa se evite alunecarea stresanta din maini la desfacerea lor. Caisele curatate complet nu se preseaza pentru ca se sfarama in maini. Cele doua jumatati se rasucesc in sens invers, astfel se desfac fara sa se sfarame. Piersicile, precum si caisele, cca 1.5 kg se fierb 10 minute intr-un litru de apa.

Deoarece compotul preparat din mere de iarna nu este prea bun la gust, iar fructele de vara nu se pastreaza crude timp indelungat, compotul preparat din fructe proaspete se va conserva prin sterilizare uscata, conform retetei de la "Conservarea ghiveciului". Inainte de a umple borcanele, se mai da un clocot ca sa se sterilizeze si mierea. Aceste compoturi se pot consuma conservate, mierea adaugata ulterior le confera un gust mai bun ca si cand ar fi sterilizate in apa. Daca inainte de fierbere se adauga la sirop cca 0,5% otet, fructele raman tari si crocante. Dar cum nu toata lumea suporta gustul aparte de acid, e bine sa se faca o incercare cu o portie de 1 – 2 borcane. In cazul unei actiuni mari de conservare, uneori nu mai este timp sau lipsesc ustensilele necesare pentru cantarirea materiei prime. Intr-o astfel de situatie, se pune atata apa peste fructele curatate cat sa fie aproape acoperite, iar cantitatea de miere se stabileste prin gustarea siropului.
Alte retete simple recomandate

Compot de caise

Compot visine

Sirop de zmeura

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Tort cu fructe uscate si turron
Bucataras.RO

Tort cu fructe uscate si turron

Tort cu fructe uscate si turron
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!