Reteta de muraturi asortate in imagini este tot ce aveti nevoie pentru a prepara niste muraturi delicioase pentru iarna, chiar la voi acasa.
Legumele trebuie sa fie frumoase si nepatate cele atinse inlaturandu-se. Pe fundul borcanului se pun cele care arata mai bine si deasupra cele mai coapte pentru a se consuma primele. Eu folosesc gogonele potrivite ca sa se patrunda mai bine si varza rosie mai multa sa le dea culoare frumoasa.
Legumele se curata si se spala. Conopida se desface buchetele si se pune in apa cu sare. Verzelor li se taie cotorul in cruce si se taie apoi in sferturi. Morcovii si telina se taie in fome dorite rondele sau pe lung. Hreanul se taie in patru pe lung. Conopida se scurge de apa in care a stat si se spala frunzele de telina.
Borcanele se spala bine si se clatesc cu apa clocotita. Se aseaza pe fundul borcanului cateva bucati de hrean apoi asezam frumos legumele asortate dupa imaginatia fiecaruia. Hreanul si varza rosie trebuie sa ne ajunga sa punem atat pe fund, la mijloc cat si deasupra lor.
Se pun printe ele boabe de mustar, piper, frunze de telina, catei de usturoi, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru. Cand s-a umplut borcanul se pune deasupra hrean, crengi de marar mai groase si peste el niste tije curate de lemn eventual oparite pentru a impiedica ridicare legumelor deasupra lichidului.
Se pune 1 lingura cu varf de sare mare la 1 litru de apa. Se pun cativa litri de apa cu sarea masurata, se adauga boabe de mustar, piper, frunze de telina, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru si se pune pe foc sa dea in clocot 10-15 minute. Dupa ce a fiert putin se varsa apa intr-un lighen si se adauga iarasi apa si sare masurata ( 1 lg la 1 litru) in cratita peste frunzele ramase si eventual daca mai aveti frunze de telina mai puneti. Se fierbe si aceasta si se da deoparte. Se continua asa pana se fierbe cantitatea de apa necesara umplerii barcanelor.( la un butoi de 10 litri 7 litri de apa).
Borcanele se aseaza pe cutite si se invelesc cu un prosop umed. Cand se pune apa in borcane nu trebuie sa fie fierbinte ci calduta. Se roteste borcanul in mai multe directii pentru a scoate bulele de aer ramase. Gura si gatul borcanului se ung cu albus de ou Se desface celofanul, se ia foaia si se unge cu putina apa. . Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua-trei. Se pun astfel doua foi de celofan. Atentie cand se muta borcanele sa nu atinga lichidul foaia de celofan.
Muraturile asorate se poate consuma cu orice fel de mancare cu carne.
Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...
Pere imbracate in aluatAceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...
Chiftele din carne si legume, la cuptorAceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!
Ciorba de porc cu legumePentru ca supa s-a dorit de post, nu am folosit stok/supa de carne, a fost o fiertura de legume asezonata la final cu ulei de...
Supa crema de spanac cu leurdaO supa de primavara, energizanta, o mancare usoara!
Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verdeEste un desert pe care îl pregătesc des şi de care nu mă plictisesc. Se serveşte cald, pudrat cu zahăr.
Budinca de paste cu branzaPentru ca se apropie Sfintii 40 de Mucenici si pentru ca mie imi plac foarte mult am tinut neaparat sa va arat si voua reteta...
Mucenici moldovenesti (reteta video)Pregatim perele.
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Comentarii