Gogonele fara sare

Pentru ca avem probleme cu tensiunea, pentru ca medicul mi-a sps ca muraturile reprezinta cel mai mere pericol pentru persoanele cu astfel de probleme, dar mai ales pentru ca-mi plac foarte mult, am hotarat sa schimb reteta si sa nu mai pun sare. Sunt foarte bune, usor acidulate, nu se deosebesc cu nimic, doar ca nu au sare.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
redusa
Gogonele fara sare

Ingrediente

  • 1 borcan sau bidon de 10 l
  • 4 kg gogonele usor coapte
  • 1 cub drojdie proaspata(50g)
  • 2 capatani de usturoi
  • 500 g morcov
  • 1 radacina mica cu frunze de telina
  • 5-6 buc radacina de hrean
  • bete de marar uscat
  • 1 sfecla rosie mica
  • 5 l de apa

Mod de preparare

In primul rand se pune apa intr-o oala si se lasa la fiert, iar dupa ce a clocotit 2-3 min, se da deoparte sa se raceasca.

Se pune drojdia intr-un tifon curat, se leaga precum o bocceluta si se lasa deoparte. Muraturile spalate, legumele curatate, spalate si taiate, usturoiul curatat si taiat daca este mare, apoi se pun in borcan intercalat gogonele, legume, usturoi, marar si frunze de telina; la mijlocul borcanului se pune saculetul cu drojdie, apoi se continua cu restul,deasupra fiind mararul si telina.

Se toarna apa rece peste muraturi, se acopera borcanul cu capac si se lasa in bucatarie la loc caldut si in fiecare zi se vantura cu un furtun mic sau cum stie fiecare.

  Prin vanturare drojdia se dizolva si-si face treaba in continuare; daca timp de o saptamana nu a reusit sa se dizolve, se procedeaza in continuare mai multe zile. Se depoziteaza apoi in camara si se consuma la nevoie. Sa va fie de folos!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide