Gogonele fara sare

Pentru ca avem probleme cu tensiunea, pentru ca medicul mi-a sps ca muraturile reprezinta cel mai mere pericol pentru persoanele cu astfel de probleme, dar mai ales pentru ca-mi plac foarte mult, am hotarat sa schimb reteta si sa nu mai pun sare. Sunt foarte bune, usor acidulate, nu se deosebesc cu nimic, doar ca nu au sare.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
redusa
Gogonele fara sare

Ingrediente

  • 1 borcan sau bidon de 10 l
  • 4 kg gogonele usor coapte
  • 1 cub drojdie proaspata(50g)
  • 2 capatani de usturoi
  • 500 g morcov
  • 1 radacina mica cu frunze de telina
  • 5-6 buc radacina de hrean
  • bete de marar uscat
  • 1 sfecla rosie mica
  • 5 l de apa

Mod de preparare

In primul rand se pune apa intr-o oala si se lasa la fiert, iar dupa ce a clocotit 2-3 min, se da deoparte sa se raceasca.

Se pune drojdia intr-un tifon curat, se leaga precum o bocceluta si se lasa deoparte. Muraturile spalate, legumele curatate, spalate si taiate, usturoiul curatat si taiat daca este mare, apoi se pun in borcan intercalat gogonele, legume, usturoi, marar si frunze de telina; la mijlocul borcanului se pune saculetul cu drojdie, apoi se continua cu restul,deasupra fiind mararul si telina.

Se toarna apa rece peste muraturi, se acopera borcanul cu capac si se lasa in bucatarie la loc caldut si in fiecare zi se vantura cu un furtun mic sau cum stie fiecare.

  Prin vanturare drojdia se dizolva si-si face treaba in continuare; daca timp de o saptamana nu a reusit sa se dizolve, se procedeaza in continuare mai multe zile. Se depoziteaza apoi in camara si se consuma la nevoie. Sa va fie de folos!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci