Muraturi asortate cu pepeni si gogonele

Muraturi asortate cu pepeni si gogonele sunt delicioase. Se fac foarte simplu. Trebuie doar sa spalati bine fructele si legumele, sa pregatiti siropul si mirodeniile si gata.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - pepeni pentru murat - 10 - 12 kg(e musai sa le gauriti coaja cu o tepusa)
  • gogonele
  • de preferinta rozii - 18-20 kg
  • telina si morcov - 3-4 kg
  • conopida - 2 kg
  • castraveti - 5 kg
  • frunze de telina
  • usturoi
  • cimbru
  • ardei iuti - toate acestea dupa preferinte.

Mod de preparare

Nu sunt sigur cine ar putea sa detina drepturile de autor asupra muraturilor, insa sigur noi, romanii avem o veche traditie in punerea muraturilor inainte de sezonul rece. Practic lipsa de alimente proaspete in timpul iernii a determinat oamenii sa le conserve, ori in saramura, ori in otet, pentru a le avea in cele aproape 6 luni fara fructe si legume proaspete.

Reteta mea de muraturi asortate este pentru un butoi de 60 kg, insa ea poate fi foarte usor extrapolata, pastrand proportiile si pentru cantitati mai mari. Sa trecem la treaba:

Muraturile trebuie asezate cu grija, in asa fel incat spatiul din butoi sa fie cat mai bine umplut, iar la final, dupa ce recipientul este umplut trebuie mutat in beci sau boxa si turnata saramura. Aceasta trebuie fiarta bine, in compozitia de o lingura plina de sare neiodata la 1 l de apa. Pentru a degusta din minunatele muraturi asortate traditionale trebuie sa asteptati minim o luna. Pofta buna!

PS: Pentru cei cu gusturi extravagante recomand si alte muraturi: mere golden, prune si gutui. S-ar putea sa fiti surprinsi de gustul acestor fructe murate.


Muraturile asortate cu pepeni si gogonele se servesc la orice fel principal cu carne.

Acesta reteta este scrisa de Radu Bogdan pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide