Reteta munteneasca de gogosari murati

Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm. Feliile d

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Reteta munteneasca de gogosari murati

Ingrediente

  • trei borcane a cate 3 litri
  • 10 kilograme gogosari
  • o legatura de frunze de telina
  • marar uscat
  • noua foi de dafin
  • trei pachete mici boabe de piper
  • trei cu bobite de mustar
  • trei radacini de hrean
  • un kilogram de zahar/un borcan de 200 ml cu miere
  • 1 litru otet
  • noua linguri cu sare de bucatarie

Mod de preparare

Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm.

Feliile de gogosari se aseaza intr-o oala de 10 l, in straturi de 10 cm grosime.

Peste fiecare strat se presara parte din zahar sau se pun 2-3 linguri cu miere si 2 linguri cu sare de bucatarie.

La sfarsit se toarna tot otetul.

Oala astfel pregatita cu felii in straturi se acopera cu un capac si se lasa la rece, in camara, pana a doua zi ( cam 24 ore ) cand vom constata ca gogosarii au lasat atata zeama pana sunt aproape acoperiti.

A doua zi se aseaza gogosarii in cele trei borcane care au fost bine spalate si sterilizate la cuptor se adauga celelalte ingrediente: foi de telina la fundul borcanului si deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) si felii de hrean la margine asa incat sa constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper cate un pachetel la fiecare borcan, puse printre straturi alaturi de bobitele de mustar.

Dupa ce s-au asezat asa incat sa nu fie nici prea indesati si nici prea afanati, se toarna solutia care a ramas in oala peste ei, se mai pun frunze de telina si betele de marar uscat, se lasa in camara pana a doua zi sa scada lichidul dupa ce ies bulele de aer. Dupa o alta zi se completeaza lichidul din ceea ce a ramas cu o zi inainte, se pune capacul metalic ermetic sau se leaga foarte strans cu celofan si se pune in camara, la loc rece, 16-18 grade celsius.
Alaturi de fripturi, oua jumari sau ochiri

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc