Pentru aceasta reteta de varza murata cu boabe de mustar se alege varza frumoasa, tare la pipait si fara frunze rasfirate.Se pune dupa cateva zile de stat pe balcon ca sa se mai lase.
Pentru aceasta reteta de varza murata cu boabe de mustar se alege varza frumoasa, tare la pipait si fara frunze rasfirate.Se pune dupa cateva zile de stat pe balcon ca sa se mai lase.
Perioada potrivita este inainte de a se lasa bruma, spre sfarsitul lui octombrie. Varza se spala si la verzele intregi i se face cotorului o taietura mica in forma de cruce pana cand se aude un parait dupa care se scoate din cotor miezul, se scobeste dar nu prea mult si nu tot, doar atat cat sa ajunga la cotor si sa ramana un pic pe margine. In acest orificiu se pune sare. Pe fundul butoiului se pun bucati de hrean. Verzele mici se baga cu totul iar cele mari se taie in jumatati si sferturi. Printre ele se pun foi de dafin, piper boabe, marar uscat, cimbru, catei de usturoi, boabe de mustar, frunze de telina, iar deasupra varza rosie taiata sferturi, hrean, boabele unui ciulete de porumb si o gutuie taiata pentru culoare. Se pune deasupra niste crengi groase de marar sau bucati mici de lemn sa tina varza la fund, sa nu se ridice sis a ramana fara zeama. Eu spal bine butoiul dupa care il clatesc cu apa clocotita.
Zeama se face la rece. La 1 kg de apa se pune 1 lingura mare de sare. Cum pui cateva linguri de sare amesteci pana la dizolvare apoi continui. Se varsa apa in butoi pana se umple. Se acopera cu capacul si se tine in bucatarie la caldura pentru 1 saptamana timp in care se sulfa in ea din 3 in 3 zile. Pitrocirea verzei se face in felul urmator: trebuie sa aveti o teava din aceea pe care o foloseam cand eram copii sa aruncam cornete numai ca mult mai lunga. Se introduce usor pe langa varza pana se ajunge la fund. Se sulfa in patru locuri in forma de cruce pentru a ajunge sarea peste tot. Dupa 7-10 zile se scoate pe balcon. Se mai sulfa 2 saptamani. Dupa 2 zile dupa ce ai pus varza mai poti adauga alta daca s-a lasat mult. Se scoate varza murata si se pune varza noua dedesubt si deasupra cea dinainte. Lichidul trebuie sa acopere varza murata in intregime de aceea daca mai este nevoie se prepara alta solutie de apa cu sare.
Varza murata se consuma sub forma de salata, la sarmale sau varza a la Cluj.
Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...
Pere imbracate in aluatAceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...
Chiftele din carne si legume, la cuptorAceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!
Ciorba de porc cu legumePentru ca supa s-a dorit de post, nu am folosit stok/supa de carne, a fost o fiertura de legume asezonata la final cu ulei de...
Supa crema de spanac cu leurdaO supa de primavara, energizanta, o mancare usoara!
Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verdeEste un desert pe care îl pregătesc des şi de care nu mă plictisesc. Se serveşte cald, pudrat cu zahăr.
Budinca de paste cu branzaPentru ca se apropie Sfintii 40 de Mucenici si pentru ca mie imi plac foarte mult am tinut neaparat sa va arat si voua reteta...
Mucenici moldovenesti (reteta video)Pregatim perele.
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Comentarii