Varza murata cu boabe de mustar

Pentru aceasta reteta de varza murata cu boabe de mustar se alege varza frumoasa, tare la pipait si fara frunze rasfirate.Se pune dupa cateva zile de stat pe balcon ca sa se mai lase.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Varza murata cu boabe de mustar

Ingrediente

  • varza alba
  • 1 gutuie
  • 1 ciulete de porumb
  • 1 varza rosie mica
  • Piper boabe
  • Foi de dafin
  • Boabe de mustar
  • Cimbru
  • Marar uscat
  • Catei de usturoi
  • Hrean
  • Sare mare grunjoasa
  • Frunze de telina

Mod de preparare

Pentru aceasta reteta de varza murata cu boabe de mustar se alege varza frumoasa, tare la pipait si fara frunze rasfirate.Se pune dupa cateva zile de stat pe balcon ca sa se mai lase.


Perioada potrivita este inainte de a se lasa bruma, spre sfarsitul lui octombrie. Varza se spala si la verzele intregi i se face cotorului o taietura mica in forma de cruce pana cand se aude un parait dupa care se scoate din cotor miezul, se scobeste dar nu prea mult si nu tot, doar atat cat sa ajunga la cotor si sa ramana un pic pe margine. In acest orificiu se pune sare. Pe fundul butoiului se pun bucati de hrean. Verzele mici se baga cu totul iar cele mari se taie in jumatati si sferturi. Printre ele se pun foi de dafin, piper boabe, marar uscat, cimbru, catei de usturoi, boabe de mustar, frunze de telina, iar deasupra varza rosie taiata sferturi, hrean, boabele unui ciulete de porumb si o gutuie taiata pentru culoare. Se pune deasupra niste crengi groase de marar sau bucati mici de lemn sa tina varza la fund, sa nu se ridice sis a ramana fara zeama. Eu spal bine butoiul dupa care il clatesc cu apa clocotita.

 

Zeama se face la rece. La 1 kg de apa se pune 1 lingura mare de sare. Cum pui cateva linguri de sare amesteci pana la dizolvare apoi continui. Se varsa apa in butoi pana se umple. Se acopera cu capacul si se tine in bucatarie la caldura pentru 1 saptamana timp in care se sulfa in ea din 3 in 3 zile. Pitrocirea verzei se face in felul urmator: trebuie sa aveti o teava din aceea pe care o foloseam cand eram copii sa aruncam cornete numai ca mult mai lunga. Se introduce usor pe langa varza pana se ajunge la fund. Se sulfa in patru locuri in forma de cruce pentru a ajunge sarea peste tot. Dupa 7-10 zile se scoate pe balcon. Se mai sulfa 2 saptamani. Dupa 2 zile dupa ce ai pus varza mai poti adauga alta daca s-a lasat mult. Se scoate varza murata si se pune varza noua dedesubt si deasupra cea dinainte. Lichidul trebuie sa acopere varza murata in intregime de aceea daca mai este nevoie se prepara alta solutie de apa cu sare.


Varza murata se consuma sub forma de salata, la sarmale sau varza a la Cluj.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Ciorba de post cu cartofi noi
Bucataras.RO

Ciorba de post cu cartofi noi

m-am inspirat de la Oanapl: https://www.bucataras.ro/retete/ciorba-de-cartofi-81779.html cu exceptia faptului ca eu...

Ciorba de post cu cartofi noi
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos