Varza murata cu gutui

Pentru a face varza murata cu gutui intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele si dam pe rindea 5 kg de varza curatata.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Varza murata cu gutui

Ingrediente

  • 5 kg varza
  • 3-4 felii de gutui
  • foi de dafin
  • cateva fire de hrean
  • 2-3 ardei iuti
  • 1 lingurita boabe piper
  • 100 gr sare

Mod de preparare

Varza murata cu gutui are un gust foarte bun. Trebuie sa alegeti verze potruvite ca dimensiune, pentru ca apoi sa va fie mai usor. Intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele, dam pe rindea 5 kg de varza curatata, cu capatana tare, obtinand fire de 1,5 mm. Presaram 100 g de sare, 1 lingurita de boabe de piper si amestecam bine. Amatorii gusturilor picante pot adauga si 3-4 felii de gutui. Apoi adaugam cate putin in borcan si presam uniform pana eliminam spatiile goale. Punem intre ele, la fiecare litru, 4-5 foi de dafin, 2 fire subtiri de hrean crapate in doua si 2-3 ardei iuti.

 

In partea superioara a borcanului putem pune si cateva frunze intregi. Inainte insa taiem nervurile si le punem una peste alta. La sfarsit acoperim frunzele cu un strat subtire de varza razuita. Daca varza bine presata nu lasa sufienta zeama dupa 2 zile, atunci umplem borcanul cu putina apa calduta sterilizata prin fierbere, apoi o lasam sa fermenteze si astupam borcanul. Inainte de a incepe fermentarea, apasam ultimul strat de varza cu 2 spatule din lemn puse in forma de cruce, sa nu ajunga pe suprafata zemei si sa se innegreasca. Fermantatia verzei dureaza mai mult decat al celorlaltor legume.

 

Cu toate acestea, dupa 3-4 zile, punem celofanul pe borcan, deoarece, daca asteptam sfarsitul fermentarii, se inmoaie si devine dezgustatoare. Inainte sa punem celofanul, adunam spuma de la suprafata si apasam cu o lingura ultimul strat de varza murata, pentru ca ulterior sa avem mai putin dioxid de carbon de inlaturat de sub celofan.


Vara murata poate fi folosita pentru a face sarmale, varza umpluta sau varza ala Cluj.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel, reteta video

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Indiene cu piersici si mascarpone

Indiene cu piersici si mascarpone

Sunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...

Indiene cu piersici si mascarpone
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Ciuperci pane umplute
4
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci pane umplute

Un aperitiv surpriza!

Ciuperci pane umplute
Gulas unguresc cu carne de porc
5
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Parteneri
Placinta cu mere
Bucataras.RO

Placinta cu mere

Astazi a mirosit tare frumos la mine in bucatarie in timp ce placinta era in cuptor...nu mi-am dat insa imediat seama de ce...

Placinta cu mere
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread