Tarta cu smochine proaspete

Tarta cu smochine proaspete este rezultatul curiozitatii personale. Nu mancasem pana acum smochine proaspete si, cum m-am pricopsit cu unele si nu stiam ce sa fac cu ele, am cautat o reteta care sa le puna in valoare. Asa s-a nascut tarta cu smochine pe care v-o propun azi.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Tarta cu smochine proaspete

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 1 tarta de cca 25/30cm in diametru
  • suficienta pentru 4-6 persoane)
  • Blat
  • - 1.5 cani de faina - 1 lingura de zahar
  • - un praf de de sare
  • - 130g unt foarte rece (eventual il puneti la congelator )
  • - 4 linguri de apa foarte rece (tot de la congelator)
  • - 3/4 lingurita de otet
  • Crema frangipane
  • - 40 gr migdale (in reteta originala) eu am folosit nuci
  • - 40 zahar
  • - 40g unt
  • - 1 ou
  • Umplutura
  • - 15-16 smochine proaspete
  • cat se poate de coapte dar nu foarte pentru canu vor sta in
  • picioare”
  • - 1 lingura de zahar (pentru ornat)
  • 1 ou (pentru uns aluatul)

Mod de preparare

Preparare:
- mai intai preparati aluatul din faina, zaharul, sarea si untul foarte rece, taiat cubulete de cca 1cm
- amestecati apa foarte rece cu otetul si apoi turnati-o usor, amestecand conntinuu compozitia pana cand aluatul incepe sa se formeze, dar daca mai e nevoie, mai puteti adauga 1-2 lingurite de apa rece), framantati-l bine si formati o bila
- turtiti bila in forma de disc de cca 5cm grosime si 12-15cm in diametru, impachetati discul rezultat in folie de plastic alimentar si apoi bagati-l la frigider pentru minim 2 ore
- cat timp sta aluatul la frigider, pregatiti crema frangipane, care are la baza cantitati egale de migdale prajite, zahar si unt, plus un ou pentru legatura
- atat migdalele cat si nucile trebuie prajite mai intai in cuptor pentru cca 10 min sau in tigaie pana cand se rumenesc usor (atentie sa nu se arda), apoi puneti-le in robotul de bucatarie alaturi de zahar si de unt si pasati-le bine, pana cand se transforma intr-o pasta, moment in care adaugati oul crud si mai pasati inca putin, sa se omogenizeze crema
- scoateti aluatul din frigider, lasat-l sa ajunga la temperatura camerei (vreo 5-10min) si apoi intindeti-l cu un facalet pana ce obtineti un disc de cca 5mm grosime si 30cm in diametru (atat cat are o forma de tarta…sper sa aiba atat)
- intindeti jumatate din crema frangipane peste aluat,
- taiati smochinele in 4 si asezati-le concentric, incepand din interior, cu codita in sus, pana la marginea acoperita de crema
- ridicati marginea aluatului de jur imprejurul tartei, ciupind-o usor, cat sa ramana in pozitie
- ungeti marginea de aluat cu un ou batut si apoi presarati-o cu zahar . Nu presarati si peste smochine deoarece ele oricum sunt foarte dulci.
-transferati tarta intr-o tava si bagati-o la cuptorul preincalzit la 200C pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand crusta se rumeneste frumos si ajunge de culoare galben aurie.


Servim tarta cu smochine fierbinte, taiata in felii ca de pizza, cu topping de frisca, inghetata de vanilie sau simpla.

Reteta de tarta cu smochine proaspete a fost propusa pe forumul Culinar.ro de Cata33.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia