Tarta cu smochine proaspete este rezultatul curiozitatii personale. Nu mancasem pana acum smochine proaspete si, cum m-am pricopsit cu unele si nu stiam ce sa fac cu ele, am cautat o reteta care sa le puna in valoare. Asa s-a nascut tarta cu smochine pe care v-o propun azi.
Preparare:
- mai intai preparati aluatul din faina, zaharul, sarea si untul foarte rece, taiat cubulete de cca 1cm
- amestecati apa foarte rece cu otetul si apoi turnati-o usor, amestecand conntinuu compozitia pana cand aluatul incepe sa se formeze, dar daca mai e nevoie, mai puteti adauga 1-2 lingurite de apa rece), framantati-l bine si formati o bila
- turtiti bila in forma de disc de cca 5cm grosime si 12-15cm in diametru, impachetati discul rezultat in folie de plastic alimentar si apoi bagati-l la frigider pentru minim 2 ore
- cat timp sta aluatul la frigider, pregatiti crema frangipane, care are la baza cantitati egale de migdale prajite, zahar si unt, plus un ou pentru legatura
- atat migdalele cat si nucile trebuie prajite mai intai in cuptor pentru cca 10 min sau in tigaie pana cand se rumenesc usor (atentie sa nu se arda), apoi puneti-le in robotul de bucatarie alaturi de zahar si de unt si pasati-le bine, pana cand se transforma intr-o pasta, moment in care adaugati oul crud si mai pasati inca putin, sa se omogenizeze crema
- scoateti aluatul din frigider, lasat-l sa ajunga la temperatura camerei (vreo 5-10min) si apoi intindeti-l cu un facalet pana ce obtineti un disc de cca 5mm grosime si 30cm in diametru (atat cat are o forma de tarta…sper sa aiba atat)
- intindeti jumatate din crema frangipane peste aluat,
- taiati smochinele in 4 si asezati-le concentric, incepand din interior, cu codita in sus, pana la marginea acoperita de crema
- ridicati marginea aluatului de jur imprejurul tartei, ciupind-o usor, cat sa ramana in pozitie
- ungeti marginea de aluat cu un ou batut si apoi presarati-o cu zahar . Nu presarati si peste smochine deoarece ele oricum sunt foarte dulci.
-transferati tarta intr-o tava si bagati-o la cuptorul preincalzit la 200C pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand crusta se rumeneste frumos si ajunge de culoare galben aurie.
Servim tarta cu smochine fierbinte, taiata in felii ca de pizza, cu topping de frisca, inghetata de vanilie sau simpla.
Reteta de tarta cu smochine proaspete a fost propusa pe forumul Culinar.ro de Cata33.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructeIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeSarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...
Sarmalute moldovenesti in foi de vita
Comentarii