Rahat Lokum

1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa. Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul. 2

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Rahat Lokum

Ingrediente

  • 1 lb= 454 g glucoza (cca.230 g corn syrup)
  • 5 1/2 lb zahar granulat= 2500 g (1250 g)
  • 3/4 lb amidon = 340 g (170 g)
  • sucul de la o lamaie (1/2 lamaie)
  • 1 lingurita mastic pudra (n-am avut)
  • 3 linguri apa de roze sau de flori de portocal (1 1/2 lingura apa de roze)
  • 3-4 oz. = cca 100 g migdale sau fistic maruntit (n-am pus)
  • colorant alimentar
  • dupa preferinta
  • zahar pudra si amidon pentru pudrat
  • 2 cani apa = 480 ml (240 ml) - pentru amestecul de zahar si glucoza
  • 6 cani apa = 1440 ml (720 ml) - pentru amestecul de amidon si crema de tartar
  • In paranteza sunt trecute cantitati pentru jumatate de compozitie
  • In plus eu am adaugat si 1 lingurita crema de tartar

Mod de preparare

1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa.

Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul.

2. Cu un servetel umed se sterg, din cand in cand, cristalele de zahar care se formeaza pe peretii cratitei.

Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu crema tartar, apoi se adauga pe rand, 3 cani (720 ml) apa. Se da la foc mic pana fierbe si devine o pasta alba fina (de consistenta unei budinci). Eu am pus-o la bain-marie (ca sa nu se prinda).Eu am pus, pe rand, 2-3 polonice in siropul de zahar peste pasta de amidon, si cand s-a subtiat bine, am turnat-o peste restul de sirop de zahar.

3. Se pune cratita neacoperita la foc foarte mic, constant si se lasa sa fiarba 3 ore, amestecand din cand in cand (incepand a amesteca mai des cam dupa o ora si jumatate, deoarece incepe sa se ingroase).Daca focul este prea mare, compozitia tinde sa se caramelizeze pe fundul cratitei.

Se foloseste o lingura de lemn.

Succesul retetei depinde de durata fierberii (3 ore) iar amestecul trebuie sa ajunga la consistenta potrivita, adica atunci cand este luata o bobita intre doua degete, si se strang si departeaza degetele se intind firisoare elastice, este gumos.

4. Se adauga sucul de lamaie, aromele (banuiesc ca se pot folosi si alte esente in afara de apa de roze sau de flori de portocal), masticul (pentru cine are, si care se macina impreuna cu putin zahar granulat, pentru a deveni bine pudra).

5. Se adauga si colorantii. Eu am impartit compozitia in 2, intr-una am adaugat cateva picaturi de colorant rosu, in cealalta verde. Fiecare se mai pune putin la foc sa dea cateva clocote. Apoi se da deoparte si se adauga migdalele sau fisticul (pe care eu, de data asta nu le-am pus).

6. Intre timp am uns doua tavi (20x20 cm) cu ulei, apoi le-am imbracat cu folie de aluminiu pe care am uns-o, de asemenea cu ulei.Si am turnat cele doua compozitii.

7. Se lasa cel putin 24 ore inainte de a se taia. Cu un cutit ascutit se taie bucatelecare se dau prin zahar pudra.Tavile se pun intr-un loc uscat si racoros, pentru ca rahatul sa prinda crusta. Se lasa 3-4 zile, intorcand din cand in cand bucatelele de rahat, astfel incat sa fie pudrate tot timpul cu zahar (daca mai este nevoie, se mai adauga).
Pofta buna!

Reteta Rahat Lokum a fost propusa de Daneza13 pe forum culinar.ro

Alte retete de dulciuri turcesti gasiti aici:

Baclava cu mere,

Simanku,

Kabak Tatlisi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Supa de vacuta, cu mazare verde si galuscute - nr. 250
Bucataras.RO

Supa de vacuta, cu mazare verde si galuscute - nr. 250

 Am ajuns si la suapa /ciorba cu numarul 250, perfect pe placul nostru. Aceasta supa este foarte usor de preparat. Aveam...

Supa de vacuta, cu mazare verde si galuscute - nr. 250
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola