Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma. Este un chec care se serveste des in sezonul rece, asta pentru ca atunci dispunem mai mult de ingredientul principal, morcovul..! Atunci cand incepe sa se coaca, emana un parfum de la morcov si de la portocale ametitor. Este un chec pufos si aromat.
1) Morcovii, dupa ce i-am spalat bine, ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare.
2)Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.
3)Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.
4)Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, coaja de la portocala rasa, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.
5)Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul.
Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula.
6)Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.
7)Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.
Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata.
8)Aprindem cuptorul la 180 grade C,apoi introducem checul, lasandu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.
Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.
Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged, se poate rupe foarte usor sau se sfarama.
Pofta buna!
Specific: Iordania
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii