Tort de clatite Crepe Suzette

Crepe Suzette sunt niste clatite frantuzesti care de obicei se servesc flambate la masa. Eu iti propun sa incerci tortul de clatite cu crema de vanilie, care este absolut fenomenal.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Tort de clatite Crepe Suzette

Ingrediente

  • aluat de clatie
  • Pentru crema:
  • 250ml lapte
  • zeama de la 1 portocala
  • 1 galbenus
  • 60g zahar
  • 1 lingura faina
  • Pentru sosul Suzette:
  • 120g unt
  • 70ml suc de portocale
  • 3 linguri zahar
  • 40ml cognac
  • Pentru flambat si cuptor:
  • 60ml cognac
  • 90ml frisca lichida
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar

Mod de preparare

In primul rand prepara aluatul de clatite dupa indicatiile din reteta si prajeste clatitele.

Crema Patisserie poti sa o prepari cu o noapte inainte:

Fierbe laptele impreuna cu zeama de la portocala pentru 3-4 minute. Mixeaza galbenusul impreuna cu zaharul pana devine pufos, adauga lingura de faina si amesteca bine. Strecoara laptele si toarna-l asa fierbinte, in fir subtire, peste amestecul de galbenus. Amesteca bine pentru omogenizare, apoi pune din nou la foc mic, pana se ingroasa, amestecand mereu. Dupa ce s-a ingrosat ia-o de pe aragaz, acoper-o cu folie alimentara (ca sa nu faca pojghita), las-o sa se raceasca la temperatura camerei dupa care pastreaz-o la frigider.

Pentru sosul Suzette:

topeste untul impreuna cu sucul de portocala, zaharul si cognacul si lasa sa dea in clocot pentru 5 minute.

Cu ajutorul unei linguri intinde acest sos pe fiecare parte a clatitei, dupa care umple-le cu crema de vanilie, ruleaza-le si aseaza-le intr-o tava cu fund detasabil una langa cealalta.

Sosul flambat:

Incalzeste o tigaie la foc mediu, adauga cognac-ul (cei 60ml), intoarce putin tigaia cat sa ajunga flacara la cognac si da-te putin in spate. Ai grija sa nu versi cognacul pe aragaz!! Flambeaza pentru cateva secunde, daca flacara nu trece da tigaia la o parte de pe foc.

Mixeaza cele 2 galbenusuri cu cele 3 linguri de zahar pe baie de aburi pana cand s-a dizolvat zaharul, apoi adauga frisca lichida si amesteca bine pana cand sosul se ingroasa. Adauga cognacul flambat si amesteca. Toarna acest sos deasupra clatitelor, pe toata suprafata tavii si da-le la cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 10 minute.

Intre timp mixeaza albusurile (3) cu 3 linguri de zahar pana cand sunt ferme, aranjeaza-le deasupra clatitelor dupa ce au stat 10 minute la cuptor, si mai lasa-le la copt pana cand bezeaua este aurie.

Reteta de clatite oferita de Rodiva - for the love of cakes.


Lasa tortul de clatite Crepe Suzette sa se raceasca timp de 30 de minute, dupa care pudreaza-l cu zahar si serveste-l.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori