Cozonac de post pufos si gustos

Aceasta reteta de cozonac pufos este minunata! Se vede in poze cat e de pufos, si in plus este si de post! O reteta de prajitura perfecta pentru zilele de post.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac de post pufos si gustos

Ingrediente

  • toate ingredientele la temperatura bucatariei:
  • 500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur)
  • daca folositi doar cea 000
  • probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid;
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspata;
  • 250-270 ml. de suc carbogazos
  • de culoare galbena;
  • 80 de ml. de ulei;
  • 60 de grame de zahar (are zahar si sucul
  • nu e nevoie de mai mult);
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat);
  • coaja rasa de lamaie;
  • 1 praf de sare;
  • umpluturi la alegere
  • eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Mod de preparare

1. Se cerne faina intr-un bol. Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva. Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine.

2. In acest moment, eu am golit continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior).

3. Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei: Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul.

4. Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul): Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:pe cealalta cubulete de rahat.

5. Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt: Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel.

6. Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui.

7. Cand s-a racit l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii.


O reteta de cozonac de post, pufos si gustos propusa de Cuina Banateana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Tort cu ciocolata si zmeura

Tort cu ciocolata si zmeura

Nu a fost un tort prea insiropat, cum se mai intampla de obicei sa fac, iar dulcele de la ciocolata s-a combinat perfect cu...

Tort cu ciocolata si zmeura
Cele mai apreciate rețete
Ciulama cu ciuperci
1
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama cu ciuperci

Pentru ciulama de ciuperci ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape si se taie lame. In cazul folosirii...

Ciulama cu ciuperci
Ciulama de ciuperci si usturoi de post
2
Mancaruri de post

Ciulama de ciuperci si usturoi de post

Ciulama de ciuperci si usturoi este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Se curata ceapa si se spala apoi se toaca...

Ciulama de ciuperci si usturoi de post
Hribi cu usturoi
3
Mancaruri cu ciuperci

Hribi cu usturoi

Hribi cu usturoi este o ciulama de ciuperci delicioasa. 1 kg hribi curatati si bine spalati se taie fidelute, se pun la calit...

Hribi cu usturoi
Ciulama delicioasa de ciuperci
4
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama delicioasa de ciuperci

Pentru ciulamaua delicioasa de ciuperci se pregatesc ciupercile la fel ca mai sus si se fierb in apa cu putina sare. Se...

Ciulama delicioasa de ciuperci
Salata de oua cu ciuperci si sos de iaurt
5
Salate din oua

Salata de oua cu ciuperci si sos de iaurt

Salata de oua cu ciuperci si sos de iaurt este delicioasa si sanatoasa! Este o reteta de salata rece care se prepara usor.

Salata de oua cu ciuperci si sos de iaurt
Parteneri
Briose cu afine si faina integrala – reteta simpla, delicioasa si sanatoasa
Gustos.RO

Briose cu afine si faina integrala – reteta simpla, delicioasa si sanatoasa

Incearca aceasta reteta usoara de briose cu afine si faina integrala, perfecte pentru un mic dejun sanatos sau gustare. Fara...

Briose cu afine si faina integrala – reteta simpla, delicioasa si sanatoasa
Briose cu afine - reteta de briose pufoase
ReteteCulinare.RO

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase