Cozonac cu zahar invertit

Cozonacul cu zahar invertit este o reteta de cozonac delicioasa. aluatul de cozonac aromat cu coaja de portocala si lamaie este pufos, asa cum trebuie sa fie un cozonac de altfel.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu zahar invertit

Ingrediente

  • Pentru aluatul de cozonac:
  • 500g faina alba 000
  • 250ml lapte cald
  • 1 plic drojdie uscata (7g)
  • 160 g zahar invertit
  • 50g unt 65% grasime ( e mai bine daca aveti mai gras)
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 1 galbenus
  • Pentru umplutura:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar invertit
  • 2 linguri cacao
  • nuca macinata
  • In plus va mai trebuie
  • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte pentru uns.

Mod de preparare

Faina se amesteca cu drojdia uscata si se lasa cam 10 min. Separat incalzim laptele in care dizolvam zaharul invertit, adaugam galbenusul de ou si aromele (esenta de rom, de vanilie si coaja rasa de portocala si lamaie). Adaugam aceasta compozitie cu faina amestecata cu drojdia uscata, omogenizam si framantam aproximativ 10min pana cand obtinem un aluat maleabil si lucios; in timp ce framantam incorporam si untul la temperatura camerei.

Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald, ferit de curent, acoperit cu folie alimentara pentru aproximativ 1h.

Intre timp batem albusurile spuma, adaugam zaharul invertit si apoi cele 2 linguri de cacao si nuca macinata.

Dupa ce s-a dospit aluatul, ii dam forma dorita, adaugam umplutura, eu am facut in 2 forme de silicon.

Mai lasam la dospit 30min dupa care lasam la copt la 180 grade Celsius timp de 45min(cuptorul incins inainte), faceti testul cu scobitoarea. Daca folositi forme din silicon, incercati cu multa atentie.

Nota: mi-ar fi placut cozonacul sa fie putin mai dulce, data viitoare o sa pun 200g zahar invertit si 3 linguri de zahar invertit la umplutura, in rest sunt foarte multumita, a iesit foarte pufos si moale, exact asa cum imi place mie.


Nu sacrificati cozonacul cu zahar invertit inainte de a se raci *_*
Pofta buna!

Sursa acestui articol este blogul culinar http://mancare-bebe.blogspot.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
1
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
2
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
3
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Cozonaci Babani
4
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
5
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Parteneri
Tocanita cu vinete
Bucataras.RO

Tocanita cu vinete

O tocanita simplu de preparat si gustoasa.

Tocanita cu vinete
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide