Cozonac fara drojdie cu crema de nuca

1 Aluatul Se amesteca intii untul moale cu smintina, apoi cu oul batut separat (eu le-am pus odata). Se adauga praful se copt stins cu lamiie si se a

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Cozonac fara drojdie cu crema de nuca

Ingrediente

  • Pentru coca: 250 de grame de smintina groasa
  • 150 de grame de unt
  • un ou
  • un praf de copt stins in zeama de lamiie (eu insa l-am pus asa simplu) si faina cit cuprinde ca sa iasa o coca potrivit de moale. aprox. 550 de grame
  • Pentru crema: 150 de grame de nuci macinate
  • doua linguri de zahar
  • una-doua linguri smintina
  • un virf de cutit de praf de scortisoara
  • o lingurita esenta de rom
  • Pentru umplutura: 250 de grame brinza dulce de vaci
  • un galbenus
  • 100 de game de zahar pudra
  • un pliculet de zahar vanilat
  • o lingurita coaja de lamiie si portocala (eu am pus doar lamiie)

Mod de preparare

1 Aluatul

Se amesteca intii untul moale cu smintina, apoi cu oul batut separat (eu le-am pus odata).

Se adauga praful se copt stins cu lamiie si se adauga faina pina cind aluatul devine potrivit de consistent, scrie in reteta.

Eu am pus intii faina apoi am presarat praful de copt (direct din pliculet), am impaturit aluatul, iar am pus praf de copt si tot asa, pina l-am incorporat pe tot.

Se scoate pe planseta unsa (si miinile trebuie sa fie unse cu unt ori margarina ori ulei) si se taie din coca mai intii o bucatica cu care vom decora cozonacul, apoi restul aluatului se imparte in trei parti egale.

2. Crema si umplutura

Crema si umplutura se fac simplu: se amesteca ingredientele.

Cum facem cozonacul: Pe scurt, 'se monteaza' asa: FOAIE- crema NUCA; FOAIE- crema NUCA; FOAIE- umplutura BRINZA si peste brinza DECORUL.

Din fiecare bucata de aluat (din cele trei) se face cite o foaie rotunda cit dimensiunea formei in care se coace cozonacul.

Eu am pus modelat-o cu mina si am pus-o in forma cu hirtie de copt:

Se unge foaia cu jumatate din crema (cu nuca).

Peste crema cu nuca se aseaza a doua foaie si se pune restul de crema cu nuca.

Peste nuca se pune a treia foaie de aluat, peste care se intinde umplutura de brinza.

Din aluatul pus deoparte se fac doua suvite care se impletesc si se pun pe marginea formei de cozonac.

Se baga forma in cuptorul cald si se da la foc tare circa jumatate de ora, dupa care se scoate, se unge atit deasupra (si impletitura) cu galbenus, apoi se baga in cuptorul cald, fara foc, circa 5 minute.

L-am tinut in cuptor 30 de min. la 200 de grade, apoi inca vreo zece la 180. (incercati cu paiul, pe margine, pina e gata coca).L-am pudrat cu zahar
Pofta buna!

Reteta Cozonac fara drojdie a fost propusa de Gabriela Carmen pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac neframantat,

Cozonac usor si bun,

Cozonac cu nuca Dobre

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tort cu frisca si fructe
1
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Sufleu de dovlecel cu legume
2
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Clafoutis cu cirese
3
Prajituri

Clafoutis cu cirese

Deserturi racoritoare de vara

Clafoutis cu cirese
Sos „Robert"
4
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos „Robert"

Se pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...

Sos „Robert"
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
5
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia