Cozonac laudat

Cateva din ingrediente pregatite: -galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva -drojdia amestecata cu linguritele

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac laudat

Ingrediente

  • 2 linugurite de sare
  • 5 galbenusuri
  • 2 albusuri (celelalte 3 albusuri le pastrati pentru umplutura de nuca)
  • 2 linuguri de ulei
  • 180 g de unt
  • 200 g de zahar
  • 320 ml de lapte
  • coaja a doua lamai rase
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • esenta de rom (2 lingurite/ 2 fiole..sau de care aveti)
  • 850 g de faina
  • 10 g de drojdie uscata (5 lingurite) + 3 lingurite de zahar+ 25 ml de apa calduta
  • Pentru aluatul de cacao mai trebuie:
  • 50 ml lapte
  • 3 linguri de cacaoa
  • 4 linguri de zahar
  • esenta de rom si de vanilie dupa gust
  • Pentru umplutura:
  • cele 3 albusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacaoa
  • 250 g de nuca macinata
  • esente la fel dupa gust

Mod de preparare

Cateva din ingrediente pregatite:

-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva

-drojdia amestecata cu linguritele de zahar

-untul, zaharul, coaja de lamaie si lapele

Am incalzit laptele untul si zaharul usor cu putin peste temperatura camerei. Am adaugat apoi apa calduta in amestecul drojdie, zahar.

Am adaugat aromele, si apoi am pus faina.

Cantitatea de faina in cazul meu este de 6 cups( explicit la mine 1 cup cantareste in jur de150 g de faina).

Programul masinii mele 'dough' care este de 2 ore (primele 20 min incalzeste, 30 min malaxeaza, si restul dospeste).

Intretimp, am incalzit la foc usor laptele, cacaoa si zaharul pentru aluatul special de cacaoa.. Am lasat sa se raceasca si am adaugat esentele

Am batut albusurile spuma cu zaharul , am adaugat cacaoa, mixat, apoi nuca si iar esente.

O treime din marimea totala am amestecat cu compozitia de cacao.

Atentie: aici trebuie sa mai adaugati cel putin 3 linguri de faina pana aluatul devine mai putin lipicios si destul de vartos.

Cele 2 aluaturi le-am impartit in 2 fiecare, am intins foi din ele si le-am pus alternat una peste alta si la sfarsit umplutura.

Am rulat si i-am pus in tavi unse cu unt(eu fol la fundul tavii hartie de copt si pe pereti spay special pe baza de grasime).

Am tinut cuptorul sa se incalzeasca la temp minima pentru cateva minute si am pus dedesubt o tava cu apa.

I-am lasat pentru o ora sa creasca in felul acesta.

I-am uns cu putina apa cu zahar si presarat cu mac (de data asta n-am mai fol obisnuitul ou batut pentru uns).

Si in final la copt la 390 F, pentru o ora si 10 min

I-am acoperit cu hartie de copt pentru perioada de coacere si de remarcat tava cu apa nu am scos-o din cuptor.

Tot in ultimile zece min puteti sa scoateti hartia de copt si tava cu apa ca sa-i lasati putin sa se usuce in interior.
Pofta buna!

Reteta Cozonac laudat a fost propusa de lleena pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac insiropat,

Treccia russa,

Cozonac impletit

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Prajitura de casa cu mac
1
Retete de Pasti

Prajitura de casa cu mac

Prajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...

Prajitura de casa cu mac
Zacusca cu vinete si morcov
2
Zacusca

Zacusca cu vinete si morcov

Zacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...

Zacusca cu vinete si morcov
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Ciorba cu coasta afumata
4
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rotite din vinete umplute
5
Aperitive cu carne

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Parteneri
Tocanita de vara, din cartofi
Bucataras.RO

Tocanita de vara, din cartofi

Tocănița de cartofi este o mâncare foarte gustoasă și ușoară, de post, pe care vara o prepar cu ardei și roșii,...

Tocanita de vara, din cartofi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia