Cozonac laudat

Cateva din ingrediente pregatite: -galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva -drojdia amestecata cu linguritele

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac laudat

Ingrediente

  • 2 linugurite de sare
  • 5 galbenusuri
  • 2 albusuri (celelalte 3 albusuri le pastrati pentru umplutura de nuca)
  • 2 linuguri de ulei
  • 180 g de unt
  • 200 g de zahar
  • 320 ml de lapte
  • coaja a doua lamai rase
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • esenta de rom (2 lingurite/ 2 fiole..sau de care aveti)
  • 850 g de faina
  • 10 g de drojdie uscata (5 lingurite) + 3 lingurite de zahar+ 25 ml de apa calduta
  • Pentru aluatul de cacao mai trebuie:
  • 50 ml lapte
  • 3 linguri de cacaoa
  • 4 linguri de zahar
  • esenta de rom si de vanilie dupa gust
  • Pentru umplutura:
  • cele 3 albusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacaoa
  • 250 g de nuca macinata
  • esente la fel dupa gust

Mod de preparare

Cateva din ingrediente pregatite:

-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva

-drojdia amestecata cu linguritele de zahar

-untul, zaharul, coaja de lamaie si lapele

Am incalzit laptele untul si zaharul usor cu putin peste temperatura camerei. Am adaugat apoi apa calduta in amestecul drojdie, zahar.

Am adaugat aromele, si apoi am pus faina.

Cantitatea de faina in cazul meu este de 6 cups( explicit la mine 1 cup cantareste in jur de150 g de faina).

Programul masinii mele 'dough' care este de 2 ore (primele 20 min incalzeste, 30 min malaxeaza, si restul dospeste).

Intretimp, am incalzit la foc usor laptele, cacaoa si zaharul pentru aluatul special de cacaoa.. Am lasat sa se raceasca si am adaugat esentele

Am batut albusurile spuma cu zaharul , am adaugat cacaoa, mixat, apoi nuca si iar esente.

O treime din marimea totala am amestecat cu compozitia de cacao.

Atentie: aici trebuie sa mai adaugati cel putin 3 linguri de faina pana aluatul devine mai putin lipicios si destul de vartos.

Cele 2 aluaturi le-am impartit in 2 fiecare, am intins foi din ele si le-am pus alternat una peste alta si la sfarsit umplutura.

Am rulat si i-am pus in tavi unse cu unt(eu fol la fundul tavii hartie de copt si pe pereti spay special pe baza de grasime).

Am tinut cuptorul sa se incalzeasca la temp minima pentru cateva minute si am pus dedesubt o tava cu apa.

I-am lasat pentru o ora sa creasca in felul acesta.

I-am uns cu putina apa cu zahar si presarat cu mac (de data asta n-am mai fol obisnuitul ou batut pentru uns).

Si in final la copt la 390 F, pentru o ora si 10 min

I-am acoperit cu hartie de copt pentru perioada de coacere si de remarcat tava cu apa nu am scos-o din cuptor.

Tot in ultimile zece min puteti sa scoateti hartia de copt si tava cu apa ca sa-i lasati putin sa se usuce in interior.
Pofta buna!

Reteta Cozonac laudat a fost propusa de lleena pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac insiropat,

Treccia russa,

Cozonac impletit

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de dovleac
1
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Pariziene cu gem de gutui
2
Aluaturi

Pariziene cu gem de gutui

Sunt minunate aceste pariziene cu gem de gutui, atat de aromate si pufoase, ca nu te poti opri din mancat!

Pariziene cu gem de gutui
Supa de spanac de post
3
Supe de legume

Supa de spanac de post

Pentru cine tine post este o supa bogata in vitamine.

Supa de spanac de post
Chec aperitiv
4
Aperitive cu legume

Chec aperitiv

Este un aperitiv tare bun pe masa de sarbatori, de pus la pachet sau oricum preferati sa il serviti! Important este ca e...

Chec aperitiv
Cheesecake cu zmeura
5
Prajituri

Cheesecake cu zmeura

Rafinat, fin, fara coacere, usor si de sezon. Retete dietetice

Cheesecake cu zmeura
Parteneri
Tort cu mac si portocale
Bucataras.RO

Tort cu mac si portocale

Un tort foarte bun, aromat si gustos. :x Pentru blat m-am inspirat de la Laura Sava.

Tort cu mac si portocale
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia