Cozonac Mariana

ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac Mariana

Ingrediente

  • ALUAT:
  • 3 linguri de faina oparita cu 200 ml lapte clocotit (depinde de faina pe care o aveti: sa iasa o pasta groasa)
  • 1 kg faina de cozonac 000
  • 200 gr unt topit +3 linguri de ulei obisnuit
  • nu de masline
  • 3-4 galbenusuri
  • 200 gr zahar{250)
  • 300 ml lapte caldut
  • 50 gr drojdie proaspata sau 2 linguritze pline uscata
  • razatura de lamaie
  • zahar vanilat dupa gust
  • 1 lingurita de sare
  • UMPLUTURA DE CACAO:
  • 3 albusuri
  • 100 gr zahar
  • un strop de sare
  • 2 linguri pline de cacao
  • esenta de rom dupa gust si razatura de lamaie
  • 400 gr nuci macinate (am pus vreo 450 gr alune
  • migdale nuci
  • la 650 gr faina)

Mod de preparare

ALUATUL:

1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.

Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.

2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.

Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.

3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.

4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.

5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.

6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit

7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.

8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.

9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.

10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.

11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.

12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!

Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonaci gasiti aici:

Cozonac Dina, simplu si pufos,

Cozonac moldovenesc,

Cozonac cu nuca Dobre

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Este o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!

Ciorba de pui cu bulion de zarzare
Cele mai apreciate rețete
Tort cu mousse alb si fructe de padure
1
Torturi

Tort cu mousse alb si fructe de padure

Tortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...

Tort cu mousse alb si fructe de padure
Chec cu nuci si rahat
2
Retete de Pasti

Chec cu nuci si rahat

Am gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.

Chec cu nuci si rahat
Bors de miel
3
Retete de Pasti

Bors de miel

Traditional in zona Dobrogei!

Bors de miel
Drob din miel
4
Retete de Pasti

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Strudel cu mere din aluat de casa
5
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
ReteteCulinare.RO

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci