Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte usor, iar apoi il puteti umple cu nuca sau mac, sau alta combinatie care va e pe plac.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Cozonac pufos cu aluat oparit

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1
  • 2 kg faina (in carte spune doar 1 kg
  • dar mie aluatul mi se pare mult prea moale doar cu atat)
  • 8 galbenusuri (la cozonac nu se recomanda folosirea albusurilor pentru ca-l intaresc si-l usuca
  • daca nu vreti sa folositi atatea galbenusuri se pot inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 gr drojdie proaspata
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 20 ml rom (sau esenta)
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu folosesc de la lime)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • optional 50-100 gr stafide

Mod de preparare

Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.

Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine.  Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min).

Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine.

Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine.

Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii).

Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit (si eventual stafidele) si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul.

Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire.

Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min).

Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura dorita si se aseaza in forme. Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.

Reteta de cozonac cu aluat oparit a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.


Serviti cozonacul pufos la mesele de sarbatoare, alaturi de cei dragi. Cozonacul se pastreaza pufos mai multe zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide