Cozonac rosenkranz

Cozonac Rosenkranz este o reteta de cozonac caramelizat cu crema de nuca, prezentat sub forma unui trandafir. Este o reteta de cozonac de sarbatoare minunata.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac rosenkranz

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 5 galbenusuri
  • 80 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g unt
  • 2 linguri smantana grasa
  • coaja de la 1 lamaie
  • 3 linguri esenta rom
  • 1 cub drojdie (25g)
  • 50 ml ulei
  • 230 ml lapte
  • 6 linguri zahar pentru caramelizat cratita diam. 26 cm
  • Pentru umplutura:
  • 100 g nuca
  • 100 g stafide
  • 11/2 lingura cacao
  • 60 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 1-2 lingurite esenta rom
  • 50g fructe din dulceata
  • taiate bucatele(piersici
  • visine
  • cirese)

Mod de preparare

Se pune putin lapte caldut (din cantitatea totala), intr-un castron, impreuna cu drojdia, 1 lingura zahar si 1 lingura faina, se amesteca bine si se lasa la crescut. Se amesteca galbenusurile cu putina sare. Se pune restul de lapte pe foc si se topeste zaharul in el. Se lasa la racit. Cand este caldut se adauga smantana, coaja de lamaie, zaharul vanilat, galbenusurile si esenta de rom si se omogenizeaza. Se topeste untul foarte putin pana ajunge ca o smantana.

Pentru masina de paine:

se pune lichidul in cuva, faina si drojdia si se alege programul DOUGH.Se porneste aparatul. Dupa ce a adunat toate ingredientele se observa consistenta aluatului. Daca acesta corespunde, se adauga untul lingurita cu lingurita, lasand sa framinte bine de fiecare data. Adaugarea untului se face in 20 minute. Dupa ce s-a oprit din framantat se intrerupe programul si se reporneste. Acum incorporam uleiul, lingurita cu lingurita, lasand sa framante bine de fiecare data. Lasam programul sa continue si asteptam sa creasca aluatul. Atentie, sa nu iasa din cuva!

Daca se framanta cu mana:

intr-un lighenas de plastic se cerne faina, se face o gropita in mijloc, se adauga laptele si se amesteca cu putina faina, apoi se adauga drojdia si se framanta in continuare. Dupa ce s-au adunat toate ingredientele si aluatul corespunde ca si consistenta, se adauga untul topit, putin cate putin, framantand bine de fiecare data. Apoi se incorporeaza uleiul, procedand la fel. Se lasa la crescut.

Intre timp, pregatim umplutura:

100 g nuca si aproximativ 60 ml lapte se dau in clocot cu 3 linguri de zahar, amestecand continuu. Dupa ce s-a topit zaharul se adauga 1 lingura si jumatate de cacao si se amasteca bine. Dupa ce s-a racit se adauga esenta de rom, stafidele si fructele din dulceata(se spala, se sterg bine intre 2 servetele si se taie bucatele).

Intr- o cratita cu diam. 26 cm, se caramelizeaza 6 linguri de zahar care se intinde uniform si pe peretii acesteia, apoi se lasa la racit. Se presara masa de lucru cu faina, se rastoarna coca si se preseaza usor cu mainile pentru a iesi aerul din acesta. Se intinde o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 cm pe care se aseaza umplutura.

Se ruleaza si se taie in 8 bucati egale. Se asaza cele 8 rulouri in cratita, cu taietura deasupra, 7 pe margine si unul in mijloc. Se da la cuptor la foc mic.


Dupa ce s-a copt, cozonacul rosenkranz se rastoarna imediat pe un tocator de lemn si se lasa la racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Chifle dulci cu mere si nuci
Bucataras.RO

Chifle dulci cu mere si nuci

Pentru reteta de chifle m-am inspirat de la Angelica, la care am adaugat si o umplutura de mere si nuci.

Chifle dulci cu mere si nuci
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga