Cozonac trandafir

Aceasta reteta de cozonac Trandafir este intr-adevar una deosebita. Este un cozonac festiv cu aluat dospit indelung, foietat cu unt, un aluat pufos care nu se mai opreste din crescut.

Timp pregatire
125 minute
Complexitate
medie
Cozonac trandafir

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 600g faina
  • 100 g zahar
  • 100g unt moale
  • 6g (deci sase grame) drojdie
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • vanilie
  • 1 lingurita mica de sare
  • putin lapte
  • daca este necesar la framantat
  •  
  • Umplutura:
  • 100 g unt
  • 150g zahar
  • alb sau brun
  • un strop de rom
  • optional cateva nuci tocate cu cutitul
  • nu zdrobite
  •  
  • Inainte de servire:
  • jumatate de paharel de Cointreau
  • jumatate de paharel de apa

Mod de preparare

Din cele 6 g de drojdie, o lingurita de zahar, 100g faina si un strop de lapte caldut facem o maia si o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Adaugam restul de faina, zaharul, vanilia, ouale si galbenusurile batute putin cu sare si framantam. Daca este cazul, adaugam putin lapte.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la dospit intr-un loc ferit de curenti, eu l-am lasat in cuptor, deoarece in bucatarie era caldut.
Cand aluatul e bine umflat, cam dupa o ora, se presara pe masa de lucru putina faina, se intinde aluatul in forma de dreptunghi, se unge cu 50g de unt, apoi se impatura ca un portofel, se pune intr-o punga si se lasa o ora la frigider. Dupa o ora se intinde din nou, se unge cu 50g unt, se impatura si iar se lasa la frigider, in punga.
Intre timp se pregateste umplutura frecand 100g unt cu 150 g zahar si un strop de rom, eu am folosit si zahar brun si am tocat nucile marunt cu cutitul.
Pregatim si tava in care vom coace cozonacul. O tava rotunda, cu fund detasabil, se tapeteaza cu hartie de copt .

Va sfatuiesc sa imbracati tava pe dinafara cu aluminiu, deoarece o forma cu fund detasabil nu este niciodata ermetica si in timpul coacerii va curge umplutura si se va umple cuptorul si bucataria de fum (asta e din proprie experienta )
Se scoate aluatul din frigider, se presara masa cu putina faina si se intinde o foaie dreptunghiulara.

Foaia se unge cu crema de unt si zahar, apoi se presara nucile tocate si se ruleaza. Se taie in 5 si se aseaza in tava.

Se lasa tava la dospit cel putin 8 ore, tot la temperatura camerei, deci eu tot in cuptor am lasat-o, de seara pana dimineata.

Se incalzeste cuptorul la 180° si se coace cozonacul aproximativ 40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Dupa a iesit un cozonac trandafir de toata frumusetea!


Este cel mai bun cozonac trandafir pe care l-am facut vreodata, acum ca stiu nu o sa mai cumpar ever cozonaci din comert, gen pandoare si panettoane si coloambe. E clar ca trebuie sa il laud peste poate, ati mai citit voi vreo reteta unde careva sa scrie e nashpa! mvai, nu-l faceti? Reteta de cozonac trandafir a fost adaugata de Bolognese di Cluj pe forum culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Daca intr-o zi gyros-ul s-ar intalni cu shaorma :))
Bucataras.RO

Daca intr-o zi gyros-ul s-ar intalni cu shaorma :))

Gyros-ul, prietenul cel mai bun al serilor de bumtzi-bumtzi impodobite pe alocuri cu betzii de poveste si prieteni de club ce...

Daca intr-o zi gyros-ul s-ar intalni cu shaorma :))
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise