Primul meu cozonac

Aceasta reteta de cozonac cu nuca este o reusita sigura. Nu veti da gres cu cozonacul pentru Paste cu atat mai mult cu cat va fi laudat de toata lumea.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Primul meu cozonac

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 500g faina
  • 250ml lapte
  • 125g zahar
  • 50g unt
  • 1 lingurita sare
  • 20g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri
  • arome: coaja rasa de lamaie si portocala
  • esenta vanilie
  • rom
  • zahar vanilat.
  • Umplutura:
  • 150g miez de nuca
  • 50g cacao
  • 50g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 albusuri
  • esenta de rom.
  • Finisare:
  • 1 ou

Mod de preparare

Prepararea aluatului:

Se scoate untul la temperatura camerei.
Se fierbe laptele, dupa care se adauga zaharul si esentele si se lasa la racorit.
Intre timp, pregatim maiaua formata din drojdie, 2 linguri de lapte si putina faina si lasam la dospit. Separam galbenusurile si le mixam cu zaharul.
Restul de faina o adaugam intr-un vas destul de incapator peste care adaugam laptele si maiaua plus putina sare.
Framantam foarte bine, cu forta si destula rabdare, chiar si putina dragoste timp de o ora. Sa nu uitam si de untul care trebuie incorporat treptat la framantare. Lasam aluatul la crescut langa o sursa de caldura timp de ora.

Prepararea umpluturii:
Macinam nuca si adaugam cele 2 linguri de cacao si aromele. Albusurile se mixeaza cu zaharul foarte bine, dupa care se incorporeaza usor celelalte ingrediente.
Asamblare si coacere:
Pregatim tava cu hartie de copt unsa cu putin unt. Aluatul il impartim in 2 parti egale si il intindem cu sucitorul dupa care punem umplutura si daca dorim ii si impletim. Asezam cozonacelul in tava si il lasam la cresut inca o ora, dupa care il ungem cu ou si il introducem la cuptor preincalzit si il lasam o ora.

Dupa coacere:
Se scoate cozonacul si se aseaza pe o tava, il ungem cu miere de albine si presaram nuca de cocos.
Nu exista comparatie intre finetea acestui cozonac si efortul depus la preparare.

Sursa acestei retete este: http://www.culinar.ro/retete/dulciuri/cozonac/cozonac-cu-nuca/53/2/26329/
Dorinta de a testa produse Philips:
Peste cateva luni ne vom muta in casa noua si mi-ar placea sa am asemenea produse din gama Philips cu care sa prepar diferite retete de pe site-ul http://www.culinar.ro/. Preparatele pregatite cu un storcator de fructe Philips sau cu un mixer vertical Philips ar fi o incantare mine si sotul meu.


Cozonacul cu nuca se serveste cald sau rece, la orice ocazie sau de ce nu, pofta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
3
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari in sos
4
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Gogosari cu conopida si struguri
5
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri