Dulce de leche (caramel de casa)

Dulce de leche este un desert foarte iubit in America de Sud. Caramelul de casa facut dupa reteta de baza este folosit in diferite retete de prajituri, gogosi sau torturi.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Dulce de leche (caramel de casa)

Ingrediente

  • 415ml lapte condensat (cel pt cafea)
  • 400ml lapte
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • un varf de sare

Mod de preparare

1. Pune laptele impreuna cu laptele condensat intr-o oala cu fundul gros, sau cu pereti dublii. Adauga bicarbonatul de sodiu si sarea daca doresti. Sarea nu este obligatorie dar va intensifica aroma de caramel.

2. Adu laptele la punctul de fierbere, la foc mediu, si pastreaza temperatura constanta in timp ce laptele face bulbuci. Amesteca constant pentru ca laptele sa nu se prinda de fundul oalei.

3. Pe masura ce amesteci laptele va incepe sa-si schimbe culoarea si sa se ingroase. Ai rabdare, va dura ceva, dar rezultatul merita, iar gustul caramelului de casa nu se compara cu cel din comert.

4. Continua sa amesteci si sa ti laptele pe foc pana cand bulbucii sunt mari si amestecul devine foarte gros. Caramelul este gata daca atunci cand scoti cu o lingura pe farfurie se formeaza o panglica care nu dispare. Poti de asemenea sa verifici daca atunci cand tragi cu lingura pe fundul oalei, poti sa ii vezi partea de jos. Asta inseamna ca dulcele de leche fierbe deja de 30-45 de minute.

5. Dupa ce e gata, opreste focul si lasa caramelul sa se raceasca complet, dupa care poti sa il folosesti la diferite retete de prajituri.

 

Tip pt prepararea dulce de leche:

4

Daca totusi ti s-a lipit laptele de fundul oalei poti sa il torni rapid intr-o alta oala. Daca in amestec sunt si bucati de caramel ars strecoara-l printr-o sita fina si continua sa amesteci.

Asculta un meci de fotbal intre timp (doar e reteta argentiniana) sau un post de radio, timpul va trece mai usor.

 

 

 


Dulcele de leche sau caramelul de casa se poate folosi la diferite retete de dulciuri sau poate fi consumat ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel, reteta video

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Indiene cu piersici si mascarpone

Indiene cu piersici si mascarpone

Sunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...

Indiene cu piersici si mascarpone
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Salata de boeuf de post
2
Salate de legume

Salata de boeuf de post

Este o reteta simpla care iti face zilele de post mai usoare

Salata de boeuf de post
Prajitura cu spuma caramel
3
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Mancarica de galbiori cu smantana
5
Mancaruri cu legume

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Parteneri
Smoothie "Sanatate"
Bucataras.RO

Smoothie "Sanatate"

Magie pentru sanatatea voastra! Din 2009 de cand am devenit vegetariana si am descoperit aceasta licoare magica, n-a...

Smoothie "Sanatate"
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj